Invallen bij Unilever

Bij Unilever en enkele andere fabrikanten van wasmiddelen zijn de afgelopen dagen invallen geweest door Inspecteurs van de Europese Commissie. Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) vermoedt dat de fabrikanten verboden onderlinge afspraken hebben gemaakt. Dat maakte haar kabinet gisteren bekend.

Een woordvoerder van Unilever, producent van onder meer Omo en Robijn, bevestigde desgevraagd dat zijn bedrijf op verschillende locaties bezocht is. In Nederland gebeurde dat door functionarissen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Ook op kantoren van Unilever in Spanje, Oostenrijk en België zijn invallen geweest. Unilever zegt „alle gevraagde medewerking” te hebben verleend. Persbureau Bloomberg meldde dat ook de Nederlandse vestiging van Sara Lee, fabrikant van Biotex, in Utrecht doorzocht is.

Neelie Kroes laat regelmatig invallen doen bij bedrijven die ze ervan verdenkt de vrije concurrentie te beperken. De Europese Commissie kan daarvoor enorme boetes opleggen, oplopend tot 10 procent van de totale omzet.