In de genen

Harrij, Harrie en Odilia. 19/6/2008 Foto Freddy Rikken Fam Reijnen wandelen Rikken, Freddy

1939. Een advertentie in een krant haalt Harrij Reijnen Sr. (85) en zijn vrienden over om aan een wandeltocht deel te nemen, hun fietsclubje transformeerde tot een wandelvereniging. Verschillende geloven liepen broederlijk richting horizon en finish, dat gemengd te doen was destijds niet toegestaan. Na wat gehakketak over standsverschil en het beoogde niveau werd in 1940 met goedkeuring en de zegen van meneer pastoor de RK Wandelsportvereniging Voorwaarts opgericht. De Duitse bezetter verbood die een jaar later: te veel oranje sjerpen en vaderlands getinte wandelliedjes. De vereniging bestaat nog steeds en heeft zo’n vijftig leden. Honderdduizenden kilometers legde Harrij af en hij versleet daarbij tientallen paren schoenen. Had en heeft weinig tot geen last van blaren, wandelt wekelijks een stevige twintig kilometer. Diende ruim veertig jaar de sport als voorzitter, penningmeester, erelid en redactiemedewerker en werd daarvoor koninklijk onderscheiden. Wanneer hij op zondag aan zoontje Harrie (nu zestig) vroeg of hij zin in een rondje om had, betekende dat en tot opluchting van moeder dat ze uren wegbleven, vijftien kilometer en meer was geen uitzondering. Tijdens de wandelvierdaagse van Apeldoorn ontmoette Harrie zijn Odilia, destijds zestien. Ze wandelden en wandelden. En kregen twee zonen. Waarmee ze aan wandeltochten deelnamen en wandelvakanties vierden. Wat dozen met medailles en ordners met wandelkaarten van bijkans geheel Europa heeft opgeleverd.

Aflevering 25 van een serie.

    • Freddy Rikken