Het eeuwige dilemma van dure whisky

Een Springbank fles whisky die al flink in waarde is gestegen Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Lisse, 20-06-2008 / Springbank Scotch Malt Whisky Krielen, Jorgen

Negen jaar geleden raakte Michel Kappen (39) in de ban van whisky. Intussen heeft hij thuis een collectie bijzondere flessen staan ter waarde van 16.000 euro.

Wat was je eerste fles?

„Die zag ik bij een heel kleine slijterij in Amsterdam. Het was er een uit 1997 van de Springbank distilleerderij, uit Zuidwest-Schotland. Die fles heeft een prachtig etiket.”

Waarom is dit zo’n bijzondere fles?

„De Springbank is onder de whisky wat Petrus is onder de wijnen. Deze whisky komt uit 1966 en is in 1997 gebotteld. Ik heb de fles niet meteen gekocht, er hing een prijskaartje aan van 375 gulden. Alleen kon ik daarna aan niets anders meer denken, stond ik constant angsten uit of iemand anders ’m had gekocht. Een dag later heb ik de slijterij gebeld of ze de fles voor me konden vasthouden en ben ik hem gaan halen.”

Ondanks de prijs?

„De fles is vele malen in waarde gestegen. Pas een jaar later zag ik dat achterop de fles nummer één stond. Het is de eerste fles van die bijzondere botteling. Dat is uniek, zo’n fles komt nooit zomaar op de markt. Deze uitgave wil iedereen hebben en die is nu zeker 1.800 euro waard.”

En intussen heb je een hele collectie.

„Ik heb zo’n tachtig mooie whisky’s staan, met een gemiddelde waarde van 200 euro per fles. Het is een uit de hand gelopen hobby. Intussen werk ik ook in de whiskybranche.”

Maar waarom whisky?

„Zoals elk jongetje, wilde ik vroeger profvoetballer worden. Ik kwam in de buurt, speelde bij de jeugd van Ajax. Rond mijn twintigste zag ik dat ik het niet ging redden. Dan begint de derde helft. Zo noemen ze de kroegtijd na de wedstrijd. Ik moest alleen niets van alcohol hebben. Maar je gaat toch stoer doen, dus bestelde ik een whisky die ik achterover sloeg. Ik heb een half uur staan hoesten.”

En je werd vanzelf whiskyfan.

„Met mijn vrouw ben ik naar Schotland gegaan en daar hebben we distilleerderijen bezocht, whisky’s geproefd. Het is zo’n mooi product. Ik heb het leren drinken.”

En heb je nog een fles op het oog?

„Ik zou graag de Black Bowmore willen hebben, een whisky die in 1995 op de markt is gekomen en nu 3.000 euro waard is. Een schaarse fles omdat de kwaliteit zo goed is. En de whisky is zwart, dat is bijzonder.”

Je drinkt intussen zonder te hoesten?

„Zeker, en dan het liefst een single malt, de topkwaliteit onder de whisky’s. Maar er zijn zoveel soorten, whisky is zo veelzijdig. Mijn vrouw drinkt het nu ook, net als haar moeder van 74. Waar je mee omgaat, raak je mee besmet.”

En je wilt die Springbank niet een keer proeven?

„Natuurlijk wel, maar die fles is zoveel geld waard. Dat is het eeuwige dilemma.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem