Frankrijk heeft last van inflatie en euro

Parijs, 21 juni. De Franse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,6 procent. Dat is de zwakste groei in vijf jaar. De groei staat onder druk van de hoge inflatie en de dure euro. Dat maakte het Franse bureau voor de statistiek Insee gisteren bekend. Volgens het bureau zwakt de economische groei in het tweede kwartaal af tot 0,2 procent. In het derde kwartaal komt de Franse economie volledig tot stilstand om in het vierde kwartaal weer met 0,2 procent te groeien. De Franse regering ging eerder uit van een groei van 1,7 tot 2 procent in 2008. De Franse economie heeft veel last van afzwakkende consumentenuitgaven door de stijgende inflatie. Die kwam in mei uit op 3,7 procent, het hoogste niveau in twaalf jaar. Daarnaast ondervindt het Franse bedrijfsleven hinder van de sterke euro omdat daardoor Franse producten in het buitenland duurder worden en de export afzwakt. (ANP, AFP)