Film Voorkeur

Het wonder van Bern / Das Wunder von Bern (Sönke Wortmann, 2003, Duitsland). Speelfilm over het wereldkampioenschap van het Duitse voetbalelftal, behaald in 1954 dankzij een zenuwslopende 3-2 overwinning op Hongarije, in het Wankendorf-Stadion in Bern. Het sportevenement is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een mythe. De wedstrijd maakte indruk omdat het Duitse elftal won van de titelhouder en gedoodverfde kampioen, waarvan het eerder in het toernooi met 3-8 had verloren. Maar de zege kreeg historische betekenis omdat het de eerste keer was na de Tweede Wereldoorlog dat Duitsers weer eens trots konden zijn op zichzelf. De wedstrijd is daarom wel omschreven als de eigenlijke geboorte van het moderne Duitsland. Niet alleen de overwinning zelf, ook de deugden die het elftal werden toegedicht deden het goed: vlijt, discipline, clubgeest, zelfvertrouwen. De hoofdrol in de film is weggelegd voor een jongetje uit Essen dat in '54 kennis maakt met zijn vader die uit Russische krijgsgevangenschap terugkeert en met het leven niet meer overweg kan. In Bern vinden vader en zoon uiteindelijk elkaar in een akelig sentimenteel einde. Ned.3, 14.52-16.43u.

My Fair Lady (George Cukor, 1964, VS). Kostelijke musical-versie van Bernard Shaws Pygmalion kreeg ravissante aankleding en werd legendarisch publiekssucces. Met Rex Harrison als de ijdele professor Higgins, die de weddenschap sluit dat hij binnen zes maanden van cockney-bloemenmeisje Audrey Hepburn een dame kan maken. Bekroond met drie Oscars. BBC1, 16.00-18.45u.

Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985, VS). Innemende filmfantasie over een jongen (Michael J. Fox) die door de tijd naar de (ironisch-nostalgisch geportretteerde) jaren vijftig reist en zijn terugkeer bijna bederft doordat hij per ongeluk de romance tussen zijn toekomstige moeder en vader dwarsboomt. Kreeg twee vervolgen. Veronica, 18.15-20.30u.

Toys (Barry Levinson, 1992, VS). Ogenschijnlijk door Playmobil gesponsorde decors en geëxalteerde improvisaties van Robin Williams kenmerken deze rare variant op Dr. Strangelove. Speelgoedfabriek legt zich toe op miniatuur-oorlogstuig dat, op afstand bestuurd door Nintendo-kinderen, in echte oorlogen ingezet kan worden. RTL7, 20.30-22.45u.

Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij het kijken naar ironische en fantasierijke vervolgfilm. Veronica, 20.30-22.45u., onderbroken door EK Lingerie.

Back to the Future, Part III (Robert Zemeckis, 1990, VS). Laatste deel van consistente tijdreis-trilogie speelt in het Wilde Westen. Ambachtelijke bravoure en cinefiele spelletjes met het westernidioom. Veronica, 22.45-1.05u.

Being John Malkovich (Spike Jonze, 1999, VS). Heerlijke, bizarre film vertelt volstrekt vanzelfsprekend, en met een ontroerend tragische ondertoon, het ongerijmde verhaal van een aan lager wal geraakt poppenspeler (John Cusack) die als archivaris op een ondermaats kantoor een geheime gang ontdekt die regelrecht leidt naar de binnenkant van John Malkovich’ hersenpan. Film is ook een tragedie over de teloorgang van een huwelijk. Met Cameron Diaz als slonzige wereldverbeteraarster en Catherine Keener als uitgekookte collega. Ned.3, 22.55-0.45u.

Série noire (Alain Corneau, 1979, Frankrijk). Jim Thompsons roman A Hell of a Woman stond model voor intrigerende psychologische thriller. Vertegenwoordiger Patrick Dewaere raakt in de ban van jongedame en ontpopt zich als moordenaar. Ook met Myriam Boyer, Marie Trintignant, Bernard Blier. TV5, 23.35-1.45u.

Amistad (Steven Spielberg, 1997, VS). Betrekkelijk klassiek, minder enthousiast ontvangen rechtbankdrama van Spielberg stelt de slavernij aan de kaak. Anthony Hopkins en Morgan Freeman spelen hoofdrollen in reconstructie van authentieke rechtszaak uit 1839. BBC1, 0.40-3.05u.