Film Voorkeur

Strangers on a Train (Alfred Hitchcock, 1951, VS). Uitstekende Hitchcock, naar roman van Patricia Highsmith, waarin psychopaat Robert Walker aan tenniskampioen Farley Granger een ruilmoord opdringt. België 1, 14.05-15.45u.

Beyond the Rocks (Sam Wood, 1922, VS). Verloren gewaande film met sterren Rudolph Valentino en Gloria Swanson uit 1922 werd door het Filmmuseum teruggevonden en gerestaureerd. En door Henny Vrienten van muziek voorzien. De film gaat over een arm meisje dat met een rijke man moet trouwen, maar verliefd is op een aristocraat, die haar vaak uit het water of een bergspleet redt. De film reist van Engeland naar Tirol en van Parijs naar Egypte zonder dat Hollywood verlaten hoefde te worden. Ned.2, 13.10-14.30u.

The Unbearable Lightness of Being (Philip Kaufman, 1988, VS). Kundera-verfilming moet het stellen zonder de bespiegelingen van de schrijver, maar het camerawerk van Sven Nykvist en het spel van Daniel Day Lewis, Juliette Binoche en Lena Olin maken veel goed. Tegen het decor van de Praagse Lente, de Russische invasie, Geneefse vrijheid en het hermetisch gesloten Tsjechoslowakije ontvouwt zich de liefdesgeschiedenis van de libertijnse chirurg, zijn vriendin en zijn zichtbaar onder de ontrouw lijdende vrouw. RTL 8, 20.00-23.25u.

Bolletjes Blues! (Karin Junge, 2006, Nederland). Vitale hiphopmusical over uiteenlopende vormen van criminaliteit in de Bijlmer. Voorbeeldige jonge Surinamer valt voor Hollandse winkeliersdochter en raakt noodgedwongen in crimineel milieu verzeild. Ned.3, 20.20-21.55u.

The Grey Zone (Tim Blake Nelson, 2001, VS). Onverbiddelijk drama, naar toneelstuk van Nelson zelf, over de onmogelijke morele dilemma’s van de Sonderkommando’s in Auschwitz: Joodse gevangenen die, in ruil voor tijdelijk uitstel van executie, in de gaskamers werkten, maar ook, in oktober 1944, twee crematoria wisten op te blazen. RTL 7, 22.30-0.30u.

Broken Flowers (Jim Jarmusch, 2005, VS). Gelukkig speelt Bill Murray de hoofdpersoon en is Jarmusch de regisseur, anders was Broken Flowers misschien een loodzware film geweest. Nu is-ie licht, geestig, precies. Een oude Don Juan (Bill Murray) krijgt te horen dat hij een zoon heeft. Volgt een zoektocht langs de potentiële moeders, gespeeld door o.a. Sharon Stone en Jessica Lange. De ontmoetingen zijn de bron van humor in de film. BBC 2, 22.30-0.15u.

The Devil’s Advocate (Taylor Hackford, 1997, VS). Al Pacino fleemt, schmiert, grijnst, gromt en fluistert zoals het een baarlijke duivel betaamt. Maar de briljante jonge advocaat Keanu Reeves wil maar niet in de gaten krijgen dat hij in dienst is getreden bij Satan. Effectief griezelamusement. Veronica, 22.35-1.25u.

Dead Again (Kenneth Branagh, 1991, VS). Rebecca, Psycho en Spellbound klinken door in overmoedig gestileerde thriller van ‘Brits wonderkind Branagh’ over moord, reïncarnatie, droom en werkelijkheid. Dubbelrollen van Emma Thompson en Branagh. Ned.2, 23.15-1.05u.

The Ring Two (Hideo Nakata, 2005, VS). Eind jaren negentig maakte Nakata furore met de Ringu-cyclus, over een moorddadige videoband. Amerikaanse remakes konden niet uitblijven en voor het tweede deel werd Nakata zelf aangetrokken. Teleurstelling troef. De videoband is nog altijd dodelijk, de geesten nog altijd springlevend en onderzoeksjournaliste Naomi Watts mag het allemaal nog een keer meemaken. Minder van hetzelfde. BBC 1, 24.00-1.40u.

Seukaendeul – Joseon namnyeo sangyeol ji sa / Untold Scandal (E J-Yong, 2003, Zuid-Korea). Zuid-Koreaanse adaptatie van de brievenroman Liaisons dangereuses. De handeling is verplaatst naar het 18de-eeuwse Korea, het tijdperk van de Joson-dynastie. Met exotische, oogverblindende kostuums, prachtige decors en mooie landschappen. En met Europese barokmuziek op de soundtrack. Ned.2, 1.05-3.10u.