Film van de dag

Ontslagen man houdt voor omgeving illusie in stand dat hij nog werkt in L’emploi du temps. L' Emploi du temps Year: 2001 Director: Laurent Cantet Karin Viard PHOTOS12

L’emploi du temps. Vincent is al ruim drie maanden ontslagen, maar houdt voor zijn vrouw en ouders de illusie in stand dat hij nog werkt. Hij slaapt in zijn auto en telefoneert zijn vrouw vanaf parkeerplaatsen. En vertelt haar dat hij nog een vergadering heeft. Vincent is een complex personage. Hij liegt tegen zijn vrouw, maar zegt wel oprecht na elk telefoongesprek: ‘Ik hou van je’. Zonder geld geen leven, dus neemt hij op een gegeven moment het aanbod aan om te gaan smokkelen. In het laatste uur weet de Franse regisseur Laurent Cantet op knappe wijze de langzame bewustwording van Vincents vrouw Muriel dat er iets niet in orde is te verweven. Net zoals Vincent niet precies weet wat zijn zoon uitspookt, komt zij erachter dat ze niet alles weet van haar man. Laurent Cantet won dit jaar de Gouden Palm voor de film Entre le murs.(Laurent Cantet, 2001, F), België 2, 20.55-23.05u.

    • André Waardenburg