Dertigduizend Italianen komen naar Wenen

De Italianen hebben al de eerste klap uitgedeeld aan Spanje in de aanloop naar het onderlinge duel morgenavond in de kwartfinale van het Europees kampioenschap. De politie schat dat er morgen ruim 30.000 Italiaanse supporters naar Wenen komen, tegen ‘slechts’ 20.000 supporters uit Spanje.

Ook het grootste deel van de Oostenrijkers is op de hand van de wereldkampioen. Italië is al jarenlang het populairste vakantieoord van de Oostenrijkers. Bovendien heeft de ploeg van bondscoach Roberto Donadoni zich voor het EK gestationeerd in de buurt van Wenen. Italië speelde in de groepsfase zijn wedstrijden in de Zwitserse steden Bern en Zürich.

De Italiaanse spelers rekenen erop dat de tot nu toe weinig trefzekere spits Luca Toni zijn kunsten in de kwartfinale wel laat zien. „We hebben je doelpunten nodig”, smeekte de geblesseerde aanvoerder Fabio Cannavaro in de aanloop naar het duel met de Spanjaarden.

Italië wacht met smart op de wederopstanding van de spits en topscorer van Bayern München, die bij de eindronde in drie duels het doel van de tegenstander niet wist te vinden. Tegen Roemenië werd een treffer van hem onterecht afgekeurd. Tegen Frankrijk hielp hij Italië wel aan een strafschop. „Dat alleen was al twee doelpunten waard”, meende bondscoach Donadoni later.

Toni is er zelf zeker van dat hij morgenavond zal scoren. „Tegen Spanje maak ik mijn eerste doelpunt”, beloofde hij gisteren in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport.

Om zijn gedachten even te verzetten verbleef de Italiaanse aanvaller deze week met zijn verloofde Marta Cecchetto een paar uur in de binnenstad van Wenen, even weg van het voetbalveld. (ANP)