China laat 1.157 Tibetanen vrij

China heeft gisteren 1.157 betogers vrijgelaten die een „kleine rol” zouden hebben gespeeld tijdens de bloedige onlusten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa in maart.

Eerder op de dag werden twaalf mensen veroordeeld, omdat zij een rol van belang hadden gespeeld, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

In totaal zijn nu 42 mensen veroordeeld. In april veroordeelde de rechtbank in Lhasa dertig mensen tot straffen variërend van drie jaar cel tot levenslang. De betogers die gisteren vrijkwamen, zaten sinds de protesten op 10 maart vast. China houdt nog 116 mensen gevangen in afwachting van hun proces.

De anti-Chinese protesten begonnen in Tibet en verspreidden zich daarna naar omliggende provincies met veel Tibetaanse inwoners. Bij de rellen kwamen volgens China tweeëntwintig mensen om en raakten honderden mensen gewond. De Tibetaanse regering in ballingschap zei gisteren dat het aantal doden is opgelopen tot 209.

Onder zware internationale druk is intussen overleg op gang gekomen tussen afgezanten van de Chinese regering China en van de Dalai Lama, de geestelijke en politieke leider van Tibet, dat in 1950 door China werd ingelijfd. Zij werken gezamenlijk aan een agenda voor een dialoog tussen de twee partijen.

De Olympische vlam zou vandaag (zaterdag) in Tibet arriveren voor het meest gevoelige deel van de estafette naar Peking. De fakkel blijft een dag in Tibet. (AFP, AP)