Advocaat fraudeur veroordeeld

De advocaat van beleggingsfraudeur Réné Van den Berg moet een bedrag van 220.000 euro aan de failliete boedel van zijn cliënt betalen. Daartoe is hij al in april door de rechtbank Amsterdam veroordeeld. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde achtste verslag in het privé faillissement van Van den Berg.

Van den Berg werd in 2006 veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege grootschalige oplichting van beleggers. Jarenlang had hij via een piramideconstructie particuliere beleggers opgelicht. Een groep van ruim 1.400 mensen had zeker 85 miljoen euro bij hem ingelegd. De meesten daarvan zijn voor zeker 40 miljoen benadeeld.

Volgens curator Toni van Hees had Van den Bergs civiele raadsman, Klaus Vink, kort voor het faillissement in juni 2005 zijn derdenrekening opengesteld voor betalingen die Van den Berg nog moest verrichten. In totaal was er 220.000 miljoen euro via die rekening gelopen. De curator heeft dat geld via de rechtbank teruggevorderd, omdat een advocaat zijn derdenrekening daar niet voor mag gebruiken. Ook diende Van Hees een tuchtklacht in bij de orde van advocaten. Dat leverde Vink een waarschuwing op. Vink, die gisteren niet bereikbaar was voor een reactie, gaat tegen de veroordeling in hoger beroep, blijkt uit het verslag van de curator.

Naschrift (10 april 2017): In mei 2011 stelde het Amsterdamse Gerechtshof Vink in hoger beroep in het gelijk. De vordering van curator Van Hees om de genoemde 220.000 euro aan de failliete boedel van Vinks cliënt René van den Berg te betalen werd daarmee afgewezen. Tegen deze beslissing van het hof is curator Van Hees niet in cassatie bij de Hoge Raad gegaan. [red.]

    • Philip de Witt Wijnen