Zakenbank ABN Amro heet voortaan RBS

De ontmanteling van ABN Amro is weer een stap verder. Vanaf vandaag voert de divisie voor grote zakelijke klanten niet meer de naam ABN Amro, maar die van de nieuwe eigenaar RBS – ofwel de Royal Bank of Scotland.

Met de naamsverandering is het proces afgesloten dat kort na de overname van ABN Amro eind vorig jaar begon. Wat nog wel moet gebeuren is de verhuizing. De divisie zit nu nog grotendeels in het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas, maar zal verhuizen naar een pand van ABN Amro in Amsterdam Zuid-Oost waar circa 2.000 werknemers terecht komen. Er wordt nog gezocht naar een tweede kantoorruimte aan de Zuidas voor de overige 600 a 700 mensen. Het hoofdkantoor van wat eens de grootste bank van Nederland was wordt overgenomen door Fortis. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar kocht de bank vorig jaar na een lange overnamestrijd samen met RBS en het Spaanse Santander.

De nieuwe naam brengt ook een risico mee voor RBS. De kans bestaat dat klanten het gevoel krijgen dat ze niet meer bij een Nederlandse bank bankieren, en daardoor minder kans maken op bijvoorbeeld een stevige lening, als de beslissing daarover in Edinburgh genomen wordt. „Die beslissing wordt nu ook genomen in Edinburgh, maar we doen nog altijd grote financieringen”, zei Jan de Ruiter, hoofd van RBS Nederland, vanmorgen. De Ruiter begrijpt dat klanten de perceptie hebben dat ze nu plots bij een buitenlandse bank bankieren. „Maar ik heb het gevoel dat de klanten ons vooralsnog het voordeel van de twijfel geven. De naam is wel anders, de mensen die er werken niet.”

De Ruiter zei verder dat het bedrijfsleven niet hoeft te vrezen dat er geen opvolger zal zijn van ABN Amro als er weer eens een reddingsactie nodig is voor een

Nederlands bedrijf. „Mocht dat ooit weer nodig zijn dan hoop ik dat we gebeld worden.”

Rivalen ING en Rabobank profileren zich na de overname als dé Nederlandse bank waar men wil bankieren. Een verwijzing naar de buitenlandse eigenaren van ABN Amro. „Dat zou ik ook doen in hun positie.” RBS begint deze week een campagne om de naamsbekendheid te vergroten.