Weezer komt opnieuw met een ijzersterk album

cd pop Weezer: Weezer ***

cd pop

Weezer: Weezer ***

De Californische rockgroep Weezer begon in 1994 met The Blue Album. Tussendoor volgde een Green Album en nu is er The Red Album. Alle drie de cd’s heten officieel simpelweg Weezer, maar de kleur van de hoezen dicteert hoe ze in de volksmond gingen heten. Bij Weezer draait het om het songschrijverstalent van zanger/gitarist Rivers Cuomo, het kleine mannetje, dat zijn eerst verdiende miljoen dollar gebruikte voor een ingrijpende operatie waarbij zijn linkerbeen even lang werd gemaakt als zijn rechter. De rode Weezer is pas hun zesde album en staat opnieuw bol van scherpe songs. Pork and beans kenden we al van een spraakmakende YouTube-clip, met een tekst over de wonderen die producer Timbaland kan doen met een popsong en Weezers gepatenteerde combinatie van een lekkere meezinger met snoeiharde gitaarmuziek. Everybody get dangerous is een update van het akkoordenschema van Nirvana’s Smells like teen spirit, zoals meer van Weezers vondsten handige variaties zijn op gouden momenten uit de pophistorie. Het bijna zes minuten lange The greatest man that ever lived valt op wegens de epische kwaliteiten van een Bohemian Rhapsody-achtige rocksymfonie.

    • Jan Vollaard