Water uit de Oudheid

Links de koele ‘sok’ van Rubytec survivalproducten koeling verdamping

In de Oudheid werd water in leren zakken of aarden kruiken bewaard. Het verdampende water aan de poreuze buitenkant zorgde voor koeling. De ‘Active Bottle Cooler’ van het Nederlandse bedrijf Rubytec maakt gebruik van hetzelfde natuurkundige principe, zonder het nadeel van een natte buitenkant.

De ‘Active Water Cooler’ is een lichtgewicht flessenhoes en bestaat uit een nat te maken katoenen binnenhoes en een kunststoffen buitenhoes. Door het verdampen van het water uit de binnenhoes wordt de inhoud van de fles gekoeld terwijl de waterafstotende en ademende kunststoffen buitenhoes droog blijft.

Bij een omgevingstemperatuur van 24 graden Celsius werden twee aluminium ‘Sigg’-flessen gevuld met water van dezelfde temperatuur. De ene fles werd niet en de andere wel van een ‘Active Water Cooler’ voorzien. Na drie uur voor een ventilator, was het water in de ‘kale’ fles nauwelijks koeler, maar die in de ‘Active Water Cooler’ was vijf graden gedaald.

Ruud van Marion

Bekijk een testfilmpje via nrc.nl/economie

    • Ruud van Marion