Veekleurig, geladen en soms exuberant zingend

KLASSIEK Jan Rokus van Roosendael Static Motion ****

KLASSIEK

Jan Rokus van Roosendael Static Motion ****

Zelden gingen elementen uit oosterse en westerse kunstmuziek zo’n gelukkig verband aan als in Tala (1987) van componist Jan Rokus van Roosendael. De opname door het Radio Filharmonisch Orkest en Edo de Waart uit 1997 is het hoogtepunt op de dubbelcd met radio-opnamen die een indrukwekkend overzicht geeft van het werk van deze in 2005 te jong en te onbekend overleden componist.

Tala is het veelkleurige, geladen en soms exuberant zangerige resultaat van Van Roosendaels zoektocht naar een compositiesysteem dat oosterse en westerse principes verenigt. Hoorbaar is hoe het werk uit allerlei cycli is opgebouwd; vertragend en versnellend, verdichtend en verdunnend.

In andere werken (Irama, Windows en vooral Echo, uit 1994) treedt dat onderzoekende karakter nog sterker op de voorgrond. De werken zijn vaak als een reis, die wordt gemaakt zonder Van Roosendaels unieke, uitnodigende klankwereld te verlaten.

Recentere stukken op de cd’s zijn vocaal. Hoewel duidelijk intiemer van uitdrukking, is hun klank ook veel conventioneler. Ze zijn minder spannend en de betovering uit de oudere, instrumentale muziek breekt minder vaak door.

    • Jochem Valkenburg