Televisie voorkeur

Met ingang van volgende week zal Bill Gates zich terugtrekken uit de dagelijkse leiding van het bedrijf dat hij oprichtte: Microsoft. In een aflevering van The Money Programme een portret: Bill Gates: How a Geek Changed the World. BBC 2, 20.00-21.00u. Microsoft Corp. Chairman and Chief Software Architect Bill Gates addresses Columbia University students in Manhattan, New York on Thursday October 13, 2005. Photographer: Joe Tabacca/Bloomberg News Bloomberg News

voetbal

NOS: EK Journaal. De hoogtepunten van de dag met interviews en achtergrondreportages. Het Nederlandse elftal wordt op de voet gevolgd. Presentatie Toine van Peperstraten en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK Voetbal kwartfinale: Kroatië-Turkije. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Jan Roelfs, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop van Youri Mulder. Ned.1, 17.25-20.00u.

NOS Studio Sportzomer. Gasten: voetbalscout Piet de Visser, radio- en tv-maker Quintis Ristie, acteur Frans Lammers en voetbaltrainer/analyst Mario Been en zanger René Froger. Ned.1, 22.45-23.35u.

actualiteiten

EénVandaag. Portret van doelman Edwin van der Sar aan de hand van interviews met zijn voetbalcollega’s. Politieman en Antillendeskundige Rodney Bos verdiepte zich in 130 mislukte projecten om Antillianen op het rechte pad te houden: „De overheid werkt als een kip zonder kop.” Ned.1, 18.30-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende licht het kabinetsbeleid toe. Ned.2, 18.35-18.45u.

Netwerk. De politiek roots van Agnes Kant onderzocht en een portret van Hélène van der Roest, hulpverleenster in Kenia. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. Gesprek met Agnes Kant, verslag van bijeenkomst Trots op Nederland met Rita Verdonk in Deventer. Ned.2, 22.45-23.20u.

praatprogramma

Fridaynight with Jonathan Ross. Ross ontvangt de actrice en stijlicoon Sienna Miller, de Britse journalist en publicist Danny Wallace, en wereldkampioen supermiddelgewicht boksen Joe Calzaghe. De muziek is van CSS. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Flog it! Programma waarin mensen hun antiek proberen te slijten op een veiling. Presentatie Paul Martin. BBC 2, 19.30-20.00u.

kunst en cultuur

Alexei Sayle’s Liverpool. In deze aflevering van de reportageserie over Liverpool en zijn inwoners gaat Sayle onder meer golfen met de voetballegende John Aldridge, ontmoet hij een buitengewone familie die drie bokskampioenen heeft voortgebracht en wordt hij in de maling genomen door televisiekomiek Harry Enfield. Sayle onderzoekt zijn complexe relatie met de stad waar hij zijn jeugd doorbracht en overweegt met zijn vrouw weer een flat in Liverpool te kopen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Oerol Late Night. Livetalkshow vanaf het festivalterrein op Terschelling. Sipke Jan Bousema ontvangt Oerolliefhebbers, artiesten, muzikanten en eilandbewoners. Ned.2, 23.20-23.55u.

The culture show uncut. Cultureel magazine. Herhaling van de uitzending van dinsdag met onder meer een reportage over de eerste aflevering van de Folkstone Triennial, een van de meest ambitieuze kunstprojecten in Groot-Brittannië en tevens bedoeld om Folkstone ‘op de culturele kaart’ te zetten. Aangevuld met nieuw materiaal. Ook aandacht voor een nieuwe film over de dichter Dylan Thomas (1914-1953) , The Edge of Love. BBC 2, 0.35-1.20u.

Detectives/drama

Trial and retribution: Kill the king. Engelse detectiveserie. Een vermaard pediatrisch chirurg, Jonathan Carlisle, is dood aangetroffen. Politiecommissaris Connor ontdekt dat er een conflict gaande was n.a.v. een recent uitgevoerde operatie waarbij een jong meisje overleed. De vader van het meisje, stalkte de chirurg al maanden, maar hij verdwijnt voor hij kan worden verhoord. Later blijkt hij zelfmoord te hebben gepleegd. Dan zijn er geen verdachten meer over. Ned. 2, 20.55-22.30u.

Afterlife: Lower than bones. Psychologische dramaserie. Robert Bridge is psychologie-professor en specialist in paranormale zaken. Een achtjarig jongetje is verdwenen, de politie heeft geen idee. Alison vertelt Robert dat zij de geest van het jongetje in een supermarkt heeft gezien. Ned.3, 0.000.55u.

sport

Studio Sport Tennis Rosmalen. Rechtstreeks verslag van de finale van het grastoernooi Rosmalen. Verder beelden van een hockeywedstrijd (mannen) om de Champions Trophy: Nederland-Zuid-Korea. Zaterdag, Ned.1, 12.20-17.51u.