Swaab wil positief blijven

De Raad van Cultuur is uit op een confrontatie met de minister. Voorzitter Els Swaab blijft hopen op extra geld dat het kabinet beschikbaar heeft gesteld aan de cultuur.

„Het is nog niet afgelopen. Er komt een discussie in de Tweede Kamer en een begrotingsbehandeling. Ik heb nog steeds hoop dat er voldoende geld komt. Vier jaar geleden was er op het laatste moment ook tien miljoen extra voor cultuur.”

Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur, wilde gistermiddag de presentatie van een nieuw raadsadvies graag positief gestemd afsluiten. In dat advies trok de raad alle in mei toegezegde verhogingen van subsidies voor de komende jaren weer in. Dat was nodig omdat de raad het beschikbare budget met 26 miljoen had overschreden en minister Plasterk van zijn adviesorgaan een voorstel vroeg dat financieel klopte.

Swaab zei dat de raad had overwogen geen extra advies uit te brengen. „Maar dan hadden we als raad moeten opstappen en daar was niemand mee gediend geweest.”

De raad koos niet voor de oplossing alle instellingen en fondsen met tien procent te korten. Maar de vraag is of in het gekozen alternatief niet de instellingen die zich artistiek hebben ontwikkeld worden gestraft. Swaab: „Ze worden niet gestraft. Ze zijn wel gedupeerd. Maar bij een generieke korting waren er 58 instellingen onder hun budget van 2006 gezakt. Dat kon niet. Daarom hebben we ervoor gekozen alle instellingen op het subsidieniveau van 2006 te houden.”

In de uitleg van de raad gaat de korting ten koste van de ambities van de minister, die graag een basisinfrastructuur zag waarin elke instelling een functie vervult: een culturele voorziening zijn, talent ontwikkelen, internationaal opereren en/of andere culturele instellingen ondersteunen.

Die uitleg lijkt een redenering achteraf om de minister onder druk te zetten. Kan de raad wel hard maken dat het schrappen van verhogingen alleen te maken heeft met die functionaliteit?

Swaab: „De minister heeft allerlei plannen. Wij hebben hem laten zien hoeveel dat kost en daar houden we aan vast.”

Wat Swaab betreft gaat de basisinfrastructuur voor vier jaar de ijskast in. Wat minister Plasterk betreft niet, liet hij gisteren weten. „Er is een basisinfrastructuur. De raad kan mij alleen adviseren over hoe ik die zo goed mogelijk kan invullen. Ik neem aan dat ze dat met dit nieuwe advies hebben gedaan.”

Swaab herhaalde dat de raad graag een deel wil van de 100 miljoen extra die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor cultuur. Plasterk heeft daar op zijn beurt herhaaldelijk op geantwoord dat hij dat geld niet aan de instellingen wil uitgeven.

Dat de raad met het advies aanstuurt op een confrontatie wilde Swaab niet ontkennen. „Maar we zijn nog steeds on speaking terms met de minister.”