Spion vast in Jakarta om moord

In Indonesië is gisteren de voormalige tweede man van de staatsveiligheidsdienst gearresteerd voor moord op mensenrechtenactivist Munir Thalib. De arrestatie is van belang, omdat de autoriteiten voor het eerst de veiligheidsdienst BIN, een icoon uit het militaire tijdperk van president Soeharto, formeel verantwoordelijk stellen voor de moord. De zaak wordt beschouwd als een test case voor het rechtssysteem.

Muchdi Purwoprandjono was spion en plaatsvervangend hoofd van BIN in 2004, ten tijde van de moord op Munir. Hij is beschuldigd van moord met voorbedachten rade, waarvoor hij de doodstraf zou kunnen krijgen.

Usman Hamid, de opvolger van Munir als hoofd van mensenrechtenorganisatie Kontras, noemde de arrestatie een „,zeer belangrijke doorbraak”. Maar onderzoek heeft volgens Hamid uitgewezen dat Muchdi niet de initiatiefnemer was voor de moord op Munir, maar slechts degene die de opdracht gaf. „,Wij zijn niet tevreden voor we het meesterbrein hebben, een zondebok is niet genoeg.”

In januari veroordeelde het Hooggerechtshof piloot Pollycarpus Priyanto tot twintig jaar cel voor het uitvoeren van de moord met arsenicum tijdens een vlucht van Jakarta naar Amsterdam. Uit bandopnamen bleek dat de piloot met medeweten van BIN handelde. Munir was een criticus van het Indonesische leger.