Slapen

Wat doet een wetenschapper tijdens het EK? Die grijpt het voetbalkampioenschap aan om de aandacht te vestigen op eigen onderzoek. Zo ook Marijke Gordijn. Zij is slaaponderzoeker in Groningen. Ze deed een literatuurstudie en wijst op het belang van gezonde slaap. Ze zegt: „Laat de kinderen niet elke avond opblijven om voetbal te kijken. Bij slaaptekort lopen ze meer kans op ongelukken.”

Het is een advies waar veel ouders zich door aangesproken zullen voelen. Wat te doen met die wedstrijden tussen negen en elf uur ’s avonds? Toch weer bezwijken voor het breekijzer dat alle klasgenoten mogen kijken?

Nee, uw bloedjes overdrijven niet. Dat bewijzen cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. 474.000 kinderen tussen de zes en twaalf jaar keken middenin de schoolweek naar Nederland-Italië. 566.000 zagen op vrijdag de wedstrijd tegen Frankrijk en 493.000 vermaakten zich dinsdag met Nederland tegen Roemenië. Waarna nog eens 75.000 jonge Oranjefans de feestvreugde voortzetten onder leiding van meester Van Gelder bij Studio Sportzomer.

Eén avond alle wedstrijden kijken kan geen kwaad, zegt Gordijn. Maar gebeurt dat vaker, dan ontstaat er slaaptekort. Dat tast het concentratie- en reactievermogen aan. Dat heeft te maken met de prefrontale hersenschors. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor het inschattingsvermogen. Komt nog bij dat als jonge kinderen kijken, de kans bestaat dat ze in een jubelstemming raken en moeilijker in slaap komen. In dat geval is het verstandig de rust terug te brengen met dezelfde avondroutine als altijd: „Douchen, tandenpoetsen, lezen, even napraten.”

Dus de jongsten morgen toch maar met welpies en voetbalboek bijtijds in bed stoppen? Gordijn begint te lachen. Ze kijkt zelf ook. Met man en tweeling van bijna negen, samen op de bank. Ze zagen alleen de wedstrijden van Oranje en morgen weer. Een van de jongens heeft het laatste fluitsignaal nog nooit gehaald. Hij viel op de bank in slaap. „Zo opwindend is het dus ook weer niet voor iedereen.”

Wubby Luyendijk

    • Wubby Luyendijk