Shell stopt productie Nigeriaans olieveld na gewapende aanval

ABUJA. Oliemaatschappij Shell heeft de productie bij haar Nigeriaanse offshore-olieplatform Bonga stilgelegd na een gewapende aanval op de installatie. Het Bonga-olieveld heeft een productiecapaciteit van gemiddeld 220.000 vaten per dag. Dat zei een woordvoerder van Shell gisteren. ”Het booreiland werd gisterochtend aangevallen door nog onbekende militanten. De productie is stopgezet”, aldus de Shell-woordvoerder. Hij zei dat een drijvende opslagfaciliteit en een vrachtschip doelwit waren. Werknemers van Shell inspecteren momenteel het booreiland om de schade in te schatten. Het Bonga-booreiland ligt 120 kilometer buiten de Nigeriaanse kust en boort op een diepte van meer dan duizend meter. Volgens een getuige werd het boorplatform aangevallen door meer dan twintig gewapende mannen in drie speedboten. Daarbij zouden drie gewonden zijn gevallen. Het is voor het eerst dat in Nigeria een booreiland wordt aangevallen dat zo ver verwijderd ligt van de kust.