Selectie Theater & Dans

Emio Greco

Vanavond is op het Holland Festival nog [Purgatorio] Popopera te zien, een dansvoorstelling van Emio Greco I PC. Net als in hun vorige werk (Hell) laat het duo zich inspireren door het boek De Goddelijke Komedie van Dante. Zeven dansers spelen met en op electrische gitaren, op rockmuziek van Michael ‘Bang on a Can’ Gordon. 20 juni Westergasfabriek. Info 020-5237787 of www.hollandfestival.nl.

Tsjechov

De Britse Tusk Theatre Company staat op de zolder van de Koninklijke Schowuburg in Den Haag met drie kluchten van Anton Tsjechov: The Proposal (Het aanzoek), The Bear (De beer) en Harmful Effects of Tobacco (Over de schadelijkheid van tabak). In toon en lengte zijn de burleske eenakters thematisch verwant. De eerste twee gaan over de problemen van de balts, de derde over wat daar van komt: de tralies van het huwelijk. Vooral in het licht van de huidige anti-rookkruistocht is de laatste een aanrader. 20-21juni Den Haag, Koninklijke Schouwburg. Info 0900-3456789 of www.ks.nl.

Stranddans

Stranddans brengt moderne dans op de Noordzeestranden. Dit jaar maakt Dyklan Newcomb Same as it ever was, een stuk voor vijf mannen op muziek van David Dramm. De voorstelling duurt een half uur en is vrij toegankelijk. 26-29 juli (21u) Den Haag, Zuiderstrand, bij De Kwartel. Tournee t/m 13 juli. Info 070-3632278 of www.stranddans.nl.

Zomerexpeditie Oostpool is op reis met een tent waarin de groep vier toneelstukken speelt. Bok en Geit gaat over een onmogelijke liefde tussen een man en een vrouw uit rivaliserende fanfares. In zijn eigen bungalowtent vertelt Paul R. Kooij kampeerverhalen van Levi Weemoedt. In De drie mannen van Ypsilanti haalt een psychiater een wreed experiment uit met drie godsdienstwaanzinnigen. De Broekneus is een scabreuze monoloog op rijm van John Buijsman over de heer Van der Neuk die treurt onder een beuk omdat zijn ‘gemacht’ tot niets in staat blijkt, ondanks inspanningen van een bejaarde prostituee en een bronstige pater. T/m 6 juli in Apeldoorn, Hengelo, Nijmegen, Utrecht. Inl.: www.oostpool.nl.

De Parade

Reizende theaterfestival De Parade staat in Rotterdam, met dans van Krisztina de Châtel, Conny Janssen, Anouk van Dijk, en 2Movedancecompany. Dick van den Toorn speelt Anton Heyboer, Hotel Modern maakt een voorstelling over een reus die professionele hulp zoekt omdat hij verliefd is op een stripteaseuse. Donatella Civile maakt een voorstelling over Maradonna. T/m 22 juni Museumpark. Inl www.deparade.nl.

Ciske

In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Tournee t/m 14 dec. Info 0900-3005000 of www.ciskederat.nl.

Javier Guzman