Selectie Muziek

Robeco Zomerconcerten

De serie Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw heeft dit jaar het thema ‘De wereld van Verbeelding’. De serie van 100 concerten in juli en augustus wordt 28 juni geopend met de ‘Robeco Summer Night’, een ontmoeting van ballet en muziek, ook gedeeltelijk rechtstreeks op Ned. 2. Het beroemde video-ballet Live van Hans van Manen beleeft hier de tv-première met dansers Igone de Jongh en Nicolas Rapic en videomaster Henk van Dijk. Verder: Van Manens choreografie Frank Bridge Variations op muziek van Benjamin Britten en een choreografie van Nanine Linning. De muziek wordt gespeeld door Amsterdam Sinfonietta olv Candida Thompson en cellist Pieter Wispelwey. Res. 020 6718345; inl www.robecozomerconcerten.nl

Leonhardt en Winsemius

De organisten Gustav Leonhardt en Bernard Winsemius vieren zaterdag hun 25-jarige verbintenis met de twee orgels in de Nieuwe Kerk aan de Dam in Amsterdam met een concert, waarbij zij ook spreken over de orgels en de muziek die zij daarop spelen. 21 juni 15u Nieuwe Kerk Amsterdam.

Zomersymfonia

Het eerste muziekfestival Zomersymfonia in Haarlem, georganiseerd door het orkest Holland Symfonia en de concerzaal De Philharmonie, is dit weekeinde gewijd aan Argentinië. Veel tango dus, met uiteraard bandeonist Carel Kraaijenhof, de zangeres Susanna Moncayo en het tago-danspaar Arjan Sikking en Marianne Berlo. Muziek van Piazolla, Ginastera, Villa Lobs, Adams en anderen. Er is een uitvoerige randprogrammering, met oa Argentijnse literatuur, en films. 21 en 22 juni. Inl, www.hollandsymfonia.nl

Spotlight op de canon

Het multiculturele ensemble Ziggurat van componist en jazzmusicus Theo Loevendie brengt in het Bethanienklooster bij de Nieuwmarkt in Amsterdam twee Spotlight-evenementen. Voor Spotlight op de canon op 22 juni 20u15 componeerde Loevendie De Afsluiting, een canon die wordt gerepeteerd met en uitgevoerd door het publiek, met een herhaling in het tweede Spotlight-concert. Verder: canons van Willem Bulsink en Francisco Castillo, de ouverture uit Loevendie’s opera Babylon en andere Loevendie-klassiekers. Spotlight op Oude Meesters brengt op 29 juni 15u oa muziek van Bach, Scarlatti en delen uit Babylon. Inl en res www.bethanienklooster.nl

Cum Laude Concerts

Musici die dit jaar afstudeerden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag treden van 27 juni t/m 3 juli op in de serie Cum Laude Concerts met drie kwartier durende optredens in de Lutherse kerk, de Lokhorstkerk en de Marekerk in Leiden. Het grote openingsconcert is 27 juni 20u in de Lutherse Kerk met muziek van Bach en Händel. Verder is er een randprogrammering met oa Beethoven op het water. Inl.: www.cumlaudeconcerts.nl

Purcell

The Tempest van Henry Purcell wordt twee keer in Amsterdamse kerken uitgevoerd door het Amsterdams Bach Consort olv Niek Idelenburg in de regie van Joke Hoolboom. Henry Purcell componeerde zijn versie van Shakespeare's The Tempest (De storm) in 1678 als een theatrale cantate. Solisten zijn Sinan Vural, Leonie van Veen, Larissa Neudert, Job Hubatka en Florian Just.

21 juni 17 u Waalse Kerk, Walenpleintje; 22 juni 15u15 uur De Duif, Prinsengracht bij de Reguliersgracht. Inl en res www.amsterdamsbachconsort.nl