Selectie

Breda

Tijdens de Dag van de Architectuur op 21 juni begeleidt kunstenaar Mark van der Weijden kinderen van 4 tot 12 jaar in een grote tent bij de bouw van een maquette van hun droomhuis of fantasiegebouw. Het ontwerpen duurt 1 tot 1,5 uur. Ouders die de stadsrondrit per bus willen maken, kunnen hun kinderen in het atelier onderbrengen. Locatie: de witte feesttent met vlag, naast de Stadsgalerij in het centrum. Tijd: 13u30 en 17u30. Inl www.atelierbinnenstebuiten.nl

Hilversum

Altijd al gedroomd van een kasteel in hartje Hilversum? Dit is de kans om de stad te restylen! In de muziektent op de Kerkbrink ligt op 21 juni een grote plattegrond van Hilversum en heel veel klei. Iedereen kan een gebouw kleien en het een plek geven op de plattegrond. Na afloop worden de ontwerpen tentoongesteld in Museum Hilversum. Tussen 11-14u. Kinderen tot 12 jaar kunnen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. Inl 035-6292826.

Rotterdam

Kinderen die ideeën hebben voor een mooie speelplaats en ‘gewoon’ Rotterdam willen veranderen door er andere gebouwen neer te zetten, kunnen 21 juni in Villa Zebra een ontwerp maken. Alle ontwerpen uit de workshop worden meegenomen in het boodschappenlijstje dat volgend jaar aan de nieuwe burgemeester wordt aangeboden. In Villa Zebra, Stieltjesstraat 21 tussen 11-13u of 13u30-15u30. Res 010-2411717. Inl www.villazebra.nl

Leiden

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Naturalis door de koningin werd geopend en wie jarig is trakteert. Daarom krijgen alle kinderen tot 12 jaar die vanaf 21 juni Naturalis bezoeken een leuk speurspel cadeau. Met het speurspel kunnen ze door het museum dwalen op zoek naar beesten en objecten die iets met het getal ‘10’ te maken hebben. Het speurspel is gratis bij aankoop van een entreekaartje, zolang de voorraad strekt. Naturalis, Darwinweg 2, Leiden. Di-vr 10-17u, za en zo en schoolvakanties 10-18u. Inl 071 568 76 00 en www.naturalis.nl

Amsterdam

In het bezoekerscentrum van het Amsterdamse bos kunnen kinderen vanaf 7 jaar zondag 22 juni figuren maken van fimo-plastik onder begeleiding Jenny Timmer. Ze kunnen kiezen uit een bosmuis, zwarte reuzenmier op witte klei of een boselfje op een bloem. Er wordt gewerkt in twee rondes om 14u en 15u. Inschrijven 020-5456100 tussen 12u en 17u Amsterdamse Bos, Bosbaanweg 5. Inl www.amsterdamsebos.nl

Zuid-Kennemerland

Beleef de kortste nacht van het jaar in de duinen: de wandeling start om 23u30 en als de zon om 05u20 opkomt is de tocht bijna ten einde. Genieten van de eerste zonnestralen met warme koffie of thee. De tocht is voor kinderen vanaf 12 jaar. Trek warme kleding aan, neem regenkleding, eten en drinken, verrekijker en zaklamp mee. Start za 21 juni 23u30 bij ingang Duin en Kruidberg, Duin en Kruidbergerweg, Santpoort Noord (ter hoogte van nr 74). Res via de website van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland www.npzk.nl of 023-5411129.

Acquoy/Leerdam

Ouders die de expositie Dichter op de huid en Op het Lijf Geblazen in Fort Asperen willen bezoeken kunnen hun kinderen op een bijzondere manier met kunst kennis laten maken. In een (gratis) speurtocht komen ze met allerlei objecten in aanraking zoals een deken gemaakt van spelden. En op de Leerdamse Glasdagen t/m 22 juni wordt met sloepjes tussen het fort en Leerdam gevaren; er zijn glasblazers aan het werk en door heel Leerdam worden glasverhalen verteld. Inl www.nationaalglasmuseum.nl en 0345 614 960