Peter Friedl trekt zich terug uit The Vincent

De Oostenrijkse kunstenaar Peter Friedl (1960) heeft zich teruggetrokken uit de competitie om The Vincent Award. Hij besloot dat gisteren, vlak voor de opening van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum met het werk van de vijf genomineerde kunstenaars. Naast Friedl zijn Francis Alÿs, Liam Gillick, Deimantas Nakevicius en Rebecca Warren voorgedragen voor de Europese kunstprijs van vijftigduizend euro.

Friedl zegt dat het een „spontane beslissing” was om zich zo plotseling terug te trekken. In de afgelopen maanden had hij al meerdere keren aangekaart „ethische bezwaren” te hebben tegen de prijs en de jurering. Friedl: „Een van de juryleden is een kunstverzamelaar die werk bezit van Francis Alÿs. Daardoor is de competitie bij voorbaat al bevooroordeeld. Maar bij het Stedelijk was geen enkele ruimte voor discussie. Ook de werkomstandigheden waren verre van ideaal. Ze wilden nieuw werk hebben, maar de kunstenaars kregen geen productiebudget.”

Het museum stelt dat het vanaf het begin transparant is geweest over de procedure rondom de prijs, waarvoor twaalf Europese correspondenten kunstenaars hebben voorgedragen. „Maar er waren al langer irritaties”, zegt Stedelijk-directeur Gijs van Tuyl. „Friedl eiste op een gegeven moment het ontslag van conservator Leontine Coelewij. Hij heeft zich totaal onmogelijk gedragen.”

De expositie was al volledig ingericht, toen Friedl gisteren na zijn woede-uitbarsting besloot om zijn werk terug te trekken. „Het was bizar”, zegt Friedl. „In no-time had ik de zaal leeggehaald.” Het Stedelijk Museum heeft besloten om Friedls zaal voorlopig leeg te laten, met alleen een persverklaring over zijn terugtrekking.