Ov-chipkaart voor doe-het-zelvers

Als de vervoerbedrijven en de politiek er niet in slagen een goede ov-chipkaart te maken, dan doen we het zelf wel, hebben ze bij de Radboud Universiteit in Nijmegen besloten. De universiteit gaat met een budget van 150.000 euro een nieuwe, betere ov-chipkaart ontwikkelen.

Onderzoekers van Radboud kraakten verschillende versies van de huidige ov-chipkaart. De universiteit krijgt van NLnet, een filantropische instelling die zich inzet voor onderzoek en ontwikkeling van internettechnologie, het benodigde geld. De stichting en de universiteit willen zo een kaart ontwikkelen die van modernere technologie uitgaat waar geen geheime codes in zitten en met software waaraan iedereen kan meewerken. Ook willen de betrokkenen de privacy van reizigers beter beschermen dan met de huidige ov-chipkaart gebeurt.

Vraag is of de kaart ooit in omloop komt. TLS, de gezamenlijke organisatie van vijf vervoerbedrijven die het initiatief tot de ov-chipkaart heeft genomen, is niet bij het project betrokken. „Voor wie ze dit doen? Geen idee”, zegt een woordvoerder. „Ik denk dat ze hopen een andere kaart te mogen leveren, mochten we van de huidige kaart afstappen. Maar volgens ons is een andere kaart niet nodig.”

Radboud zal het van TLS moeten hebben, want staatssecretaris Huizinga (Verkeer, ChristenUnie) gaat niet over de techniek van de kaart.