Ook sterrentweeling kan uit elkaar groeien

Rotterdam. Britse en Amerikaanse astronomen hebben binaire sterren - een identieke sterrentweeling - gevonden, die niet identiek zijn. Dat schreven zij gisteren in het tijdschrift Nature. Uit telescoop-observaties leiden de astronomen af dat deze binaire sterren, de jongste die tot dusver zijn ontdekt, opmerkelijke verschillen vertonen in helderheid, oppervlaktetemperatuur en mogelijk zelfs afmeting. De massa en chemische samenstelling van de binaire sterren, op 1.500 lichtjaar van de aarde in de Orionnevel, is wel identiek. Waarschijnlijk zijn de sterren iets na elkaar uit dezelfde sternevel ontstaan - en niet gelijktijdig zoals altijd voor binaire sterren werd verondersteld. De twee sterren zijn ruwweg een miljoen jaar oud, en er lag misschien een half jaar tussen hun ontstaan.