Ongetwijfeld sexy bedoeld gemompel verveelt snel

cd pop N.E.R.D.: Seeing Sounds ***

cd pop

N.E.R.D.: Seeing Sounds ***

Ze verzorgden de soundtrack toen Britney Spears veranderde van een braaf popprinsesje in een zwalkende diva maar ook toen Snoop Dogg liever als vriendelijke huisvader overkwam dan als rauwe gangsta. Als The Neptunes zijn Chad Hugo en Pharrell Williams al anderhalf decennium boeiende en vooruitstrevende producers. Met N.E.R.D. kropen ze achter de knoppen vandaan omdat ze zelf ook wel eens, gesteund door een rockband, een festivalweide wilden laten exploderen. Met al die gierende gitaarriffs en wild rammelende drums zal het straks op Lowlands vast uitgelaten springen worden, maar op cd klinkt het nogal stuurloos.

De nonchalante zang van Pharrell Williams was een tijdje leuk als aanvulling op de brute beats die het producerduo voor anderen afvuurde maar het ongetwijfeld sexy bedoelde gemompel gaat als hoofdact snel vervelen. Het is verbazingwekkend dat de producers zo vaak kiezen voor een dichtgesmeerd mengsel van flauwe rock- en popideetjes. Er zijn gelukkig uitschieters, zoals de eerste single, de grappige cocaïnekraker Everyone Nose. Maar wat zou je bij Kill Joy graag die neurotische gitaren willen wegdraaien om eens goed naar die heerlijke percussiebeat te luisteren. Of bij violenballade Love Bomb een echt goede zanger willen horen.

    • Saul van Stapele