Onder zware druk is ‘die Mannschaft’ altijd het gevaarlijkst

‘Man of the match’ Bastian Schweinsteiger viert de 3-2 overwinning van Duitsland op Portugal. Schweinsteiger maakte de openingstreffer. Foto AFP Germany's midfielder Bastian Schweinsteiger celebrates after the Euro 2008 Championships quarter-final football match between Portugal and Germany at the St. Jakob Park Stadium on June 19, 2008 in Basel, Switzerland. Germany won the match 2-3 and will play in the semi-final on June 25. AFP PHOTO DDP / TORSTEN SILZ - MOBILE SERVICES OUT - AFP

Portugal 2 Duitsland 3

Ruststand 1-2. 22. Schweinsteiger 0-1, 26. Klose 0-2, 40. Nuno Gomes 1-2, 61. Ballack 1-3, 87. Helder Postiga 2-3. Scheidsrechter: Fröjdfeldt (Zwe). Toeschouwers: 39.374

Een uur na het bereiken van de halve finales loopt Michael Ballack met een grote grijns de mixed zone van het St. Jakob Park in Bazel binnen. De 31-jarige Duitse voetballer trekt een kort sprintje langs de dranghekken met talloze journalisten in de richting van de spelersbus. Halverwege houdt hij plots stil bij een aantal microfoons en doet de spelmaker zijn verhaal van Portugal-Duitsland. „Het ontbrak ons tot dusver een beetje aan creativiteit”, stelt de aanvoerder van die Mannschaft. „Dat hebben we veranderd. Daar lag de sleutel van ons succes. Nu kan je pas zien hoe goed dit elftal is, als iedereen vrij kan spelen.”

De vormgever van de Duitsers in het sfeervolle stadion van Bazel was Ballack zelf. Op een avond waarop velen een show verwachtten van Cristiano Ronaldo, stond de middenvelder van Chelsea op. De nummer dertien van de Duitsers liet op het juiste moment zien dat hij nog altijd tot de beste voetballers van de wereld behoort. Ballack maakte na 22 minuten onderdeel uit van een vloeiende aanval die leidde tot de openingstreffer van Man of the match Bastian Schweinsteiger. Na ruim een uur spelen duwde Ballack na een vrije trap van Schweinsteiger zijn tegenstander Paulo Ferreira weg en kopte de 3-1 achter doelman Ricardo. Na het laatste fluitsignaal had niemand het nog over Cristiano Ronaldo.

Het vertrouwen in het Duitse elftal was vooraf niet bijzonder groot geweest. Na een redelijke eerste wedstrijd tegen Polen (2-0) viel de ploeg tegen Kroatië (1-2) zeer ver terug. Na een zwaarbevochten overwinning tegen Oostenrijk (1-0) wist het elftal van Joachim Löw zich toch te plaatsen voor de kwartfinales. Bij de laatste groepswedstrijd liet de Duitse bondscoach zich zo gaan dat hij werd weggestuurd. Het duel met Portugal moest hij vanuit een loge bekijken. Assistent-bondscoach Hans-Dieter Flick zat op de bank tegen Portugal. De Duitsers, die het ook zonder de geblesseerde Torsten Frings moesten doen, lieten zich gewillig in de rol van de underdog drukken.

Vooraf leek de grote vraag bij het duel tussen Portugal en Duitsland te zijn: Wie stopt Cristiano Ronaldo? Het antwoord hadden de Duitsers snel gevonden. Het verdedigend ingestelde trio Per Mertesacker, Arne Friedrich en Simon Rolfes liepen de stervoetballer van Manchester United constant voor de voeten. Cristiano Ronaldo verloor zichzelf in een voortdurende klaagzang in de richting van de scheidsrechter.

Aan de andere kant was daar dus Ballack. De captain groeide uit tot de spelmaker van de Duitsers. Ballack wees met zijn handen, tackelde daar waar nodig was en bediende zijn ploeggenoten met slimme passes.

Na 22 minuten spelen volgde een cruciaal moment in de wedstrijd. Christoph Metzelder zette van achteruit één van de mooiste aanvallen van het toernooi op. Via Lukas Podolski, Phillipp Lahm, opnieuw Podolski, Michael Ballack en weer Podolski kwam de bal terecht bij de aanstormende Schweinsteiger. De blonde aanvaller schoot de bal hard langs de kansloze doelman Ricardo. Opeens gingen de Duitsers zelf ook geloven in een overwinning. Toen vier minuten later Miroslav Klose uit een vrije trap van Schweinsteiger de 2-0 binnenkopte, begon de Duitse aanhang al een volksfeestje te vieren.

„Heimspiel in Basel”, zongen de duizenden Duitsers in het onderkomen van FC Basel. Op de fan zones in de Zwitserse grensstad ontstond een sfeer die deed denken aan het WK van 2006. Twee jaar geleden geloofden aanvankelijk weinigen in die Mannschaft van de toenmalige trainer Jürgen Klinsmann. Maar ook toen gold net als gisteren: hoe zwaarder de Duitsers onder druk komen te staan, hoe gevaarlijker ze worden.

De Portugezen kwamen vlak voor rust terug door een doelpunt van Nuno Gomes en gingen op zoek naar de gelijkmaker. In de 61ste minuut beukte de Portugees Pepe de Duitse spits Klose uit pure frustratie tegen de grasmat. De woede en het ongeloof werden nog groter toen de verdediger moest toezien hoe Ballack vervolgens uit de vrije trap scoorde. De Portugezen maakten in een wanhopig slotoffensief nog wel via Helder Postiga 3-2, maar de winst was er voor de underdog. Bild ziet de nationale ploeg nu als titelfavoriet. ‘Jaaaaa! Halbfinale! Jetzt halt euch auch den Pott!’, luidde een van de schreeuwende koppen.

    • Koen Greven