Onbegrip na kritiek topsalaris jeugdzorg

Tientallen interim-managers bij de bureaus Jeugdzorg verdienen in zes maanden tijd 200.000 euro. De kritiek van Kamerleden en minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) op dit nieuws is misplaatst en zelfs „onzin”. Dit zegt Hans Kamps, voorzitter van de vijftien bureaus Jeugdzorg.

RTL Nieuws onthulde deze week dat interim-managers in een half jaar meer verdienen dan premier Balkenende in een jaar. Kamps vindt die beloning terecht en is verbaasd over de kritiek. „Dat zijn marktconforme tarieven. Zo’n manager moet binnen korte tijd een organisatie van vijfhonderd man omdraaien om te voldoen aan nieuwe politieke eisen. Je moet ook snel van hem afkunnen als hij het niet goed doet en dat kan alleen met een interim-manager.”

Reden voor de verontwaardiging over de salarissen – onder meer geuit door het Kamerlid Samira Bouchibti (PvdA) – is dat er nog altijd 3.637 kinderen langer dan twee maanden wachten op hulp van een van de bureaus Jeugdzorg. Dat bleek gisteren uit een brief van Rouvoet aan de Tweede Kamer. De minister heeft afgelopen jaar eenmalig 56 miljoen euro extra aan jeugdzorg gegeven om die wachtlijsten te verkleinen.

Voorzitter Hans Kamps betreurt „ieder kind dat op een wachtlijst staat”. Maar, zegt hij, het aanbod van kinderen groeit voortdurend terwijl de jeugdinstellingen met capaciteitsproblemen kampen. „De minister roept de samenleving op meer gevallen van kindermishandeling te melden. Als dat gebeurt, heb je dus meer kinderen die bij Jeugdzorg belanden. Elk jaar ruim 5 procent meer.” Vreemd is het daarom niet dat Jeugdzorg met wachtlijsten kampt, zegt Kamps.

Bovendien moesten de bureaus Jeugdzorg de afgelopen twee jaar fuseren tot vijftien organisaties, wat „een enorme klus is”. Kamps zou het „prachtig” vinden als interim- managers een lager tarief zouden vragen voor publieke organisaties als Jeugdzorg. „Maar als ze dat niet doen, kun je een bureau Jeugdzorg niet verwijten dat ze hem toch inhuren.” Juist publiek geld moet men efficiënt besteden, zegt Kamps, en daarom zijn ervaren interim-managers tijdelijk nodig.

Overigens wijzen de bureaus Jeugdzorg erop dat de wachtlijsten weer zullen groeien na de zomer, doordat tijdelijke medewerkers die de huidige lichte daling tot 3.637 kinderen mogelijk maakten, weer verdwijnen.

    • Frederiek Weeda