Olievelden Irak na 36 jaar open

Vier internationale oliemaatschappijen, waaronder het Brits-Nederlandse Shell, staan op het punt contracten af te sluiten voor oliewinning in Irak. Zo krijgen ze voor het eerst sinds 36 jaar weer toegang tot de olievelden van het land. Dat meldt de Amerikaanse krant International Herald Tribune. Ingewijden bevestigen het bericht. Het Amerikaanse ExxonMobil, het Britse BP, het Franse Total en Shell zijn, samen met kleinere bedrijven, in de laatste fase van de onderhandelingen met de Iraakse olieminister, Hussein Al-Shahristani. De olieconcessies zijn niet zoals gewoonlijk geveild, maar weggegeven. De toegang tot de Iraakse olievelden ligt politiek gevoelig. De Tweede Irakoorlog, die de VS in 2003 begonnen, ging volgens critici niet om massavernietigingswapens, maar om de olie van Irak. (NRC)