Nog nooit speelde Guus Janssen zo intens

cd jazz Guus Janssen: Out of Frame *****

cd jazz

Guus Janssen: Out of Frame *****

Komt muziek die je diep in de nacht keihard raakt ook over als je ’s middags met een boterham in je hand naar een gravende dragline staat te kijken? Die van Guus Janssen wel, zo bleek en blijkt – die overtreft zelfs het spektakel van een naderend onweer. In negen doorzichtige solostukken, glashelder vastgelegd in een doodstil BIMhuis, schetst

de componist/pianist een indringend beeld van de muziek die hem interesseert. Want Janssens vondsten en uitweidingen verwijzen bijna altijd naar de muziek van anderen, heel bewust, zoals hier in Scarlatti Mix (chords and diversions from the sonatas) en het titelstuk waarin uitbundig wordt gestoeid met de motoriek van de boogie-woogie.

Het nieuwe steekt in de intensiteit, nog nooit vielen vorm en inhoud zo mooi samen, nooit eerder speelde Janssen zo intens. Dat laatste geldt met name het met Monk-accordiek geladen Music for Hens

en het schitterende Walden Pond. Naar vorm hoort men in dit stuk een dialoog tussen een trage linkerhand en een heldere bijna mono-syllabische rechter waar ieder zijn eigen verhaal bij kan bedenken.

    • Frans van Leeuwen