Mysterie van de vijf aangespoelde voeten in Canada

Canada staat voor een macaber mysterie, waarvoor de politie na tien maanden nog geen verklaring heeft: wat zit er achter de menselijke voeten die aanspoelen op eilanden aan de Canadese westkust?

Sinds vorige zomer zijn vijf voeten gevonden op de oevers van eilanden in de Straat van Georgia, gelegen tussen het vasteland en Vancouver Island. Het gaat om vier mannenvoeten en een vrouwenvoet, elk in een sportschoen.

Deze week vond een wandelend echtpaar de vijfde voet, in het water bij Westham Island. De vondst bleek uniek: in tegenstelling tot de twee voeten die in augustus vorig jaar aanspoelden, en de twee die in februari en in mei van dit jaar werden gevonden, betrof het voor het eerst een linkervoet.

Toch is nog niet vastgesteld of „er een band bestaat met de andere gevonden lichaamsdelen”, aldus een woordvoerder van de politie van Vancouver, die het onderzoek uitvoert. DNA-proeven hebben nog geen verband opgeleverd met vermiste personen. „We houden rekening met alle opties. We beschouwen dit als een criminologisch onderzoek.”

Even leek de zaak een nieuwe wending te nemen toen deze week ook een rechterschoen werd gevonden waaruit een gebroken bot stak. Gisteren werd echter bekendgemaakt dat dit een dierenpoot betrof, in de schoen geklemd met zeewier eromheen. „Een zeer smakeloze grap”, oordeelde de provinciale lijkschouwer, „die afleidt van het ware onderzoek.”

Bij de mensenvoeten ontbreken juist aanwijzingen van gebroken botten of „gewelddadige verwijdering”, in de woorden van de lijkschouwer. Daarom zijn de voeten mogelijk afkomstig zijn van mensen die zijn omgekomen bij een of meerdere boot- of kleine vliegtuigongelukken, of die zijn verdronken. Lijken onder water vallen na verloop van tijd in tien delen uiteen. Voeten in sportschoenen worden tegen ontleding beschermd en gaan drijven.

Forensische experts proberen gegevens als ras, leeftijd en grootte vast te stellen van de personen van wie de voeten afkomstig zijn. Ook wordt gekeken naar de stroming in de Straat van Georgia om te kunnen nagaan waar de voeten mogelijk vandaan komen. Familieleden van enkele jaren geleden bij een vliegtuigongeluk omgekomen passagiers – waarbij wrak en slachtoffers nooit zijn teruggevonden – zien een mogelijk verband.