Microsoft komt niet van XP af

Microsoft blijft de houdbaarheidsdatum van Windows XP verlengen, zolang Vista niet aanslaat.

Met name het bedrijfsleven aarzelt om te upgraden.

In 2007 lanceerde Microsoft Vista voor ‘thuis’ in Parijs. Foto Reuters Fireworks light the sky to celebrate the launching of Microsoft Corp's new "Windows Vista" operating system behind the Grande Arche de la Defense at the esplanade of Paris's modern La Defence area January 30, 2007. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE) REUTERS

Erg indrukwekkend zijn ze niet, de cijfers die onderzoeksbureau Gartner afgelopen maand over Windows Vista verspreidde. Dit besturingssysteem van Microsoft kwam eind 2006 op de markt, maar staat nu op minder dan 3 procent van de zakelijke notebooks, en op slechts 1 procent van de zakelijke desktopcomputers. De rest werkt grotendeels nog met Windows XP, de vorige Windowsversie.

Volgens Olivier van Noort van Microsoft Nederland zijn hier 1,25 miljoen zakelijke licenties van Vista verkocht, conform Microsofts verwachting. Het is ongeveer een kwart van de 5,5 miljoen zakelijke pc’s. Maar er is een groot verschil tussen de verkochte licenties en de 5 procent zakelijke computers die daadwerkelijk op Vista draait.

Herbert Smals, verantwoordelijk voor de zakelijke pc’s bij computerfabrikant Dell, merkt dat bedrijven huiverig zijn een nieuw besturingssysteem te gebruiken. „Ze kopen op papier misschien wel een computer met Vista Business, maar 80 procent van de grote klanten gebruikt een eigen kant-en-klare configuratie, waarop alle benodigde software en instellingen in één keer worden geïnstalleerd. Die computers zijn nog gebaseerd op Windows XP”, legt Smals uit. „Het kost veel tijd om alle gebruikte applicaties weer opnieuw in te regelen voor Vista. Zonder noodzaak ga je daar als groot bedrijf niet aan beginnen.”

HP, ’s werelds grootste computerleverancier, verkoopt nog steeds een aanzienlijk deel van zijn zakelijke systemen met XP Professional. HP biedt computers predowngraded aan: op papier koopt de klant een pc met Vista en het recht om terug te keren (‘downgraden’) naar de voorlaatste versie van Windows. De computerleverancier installeert in de fabriek al een XP-versie en levert een dvd met Vista Business mee, die vervolgens in de kast verdwijnt. Richard Troost van HP Nederland: „Zolang onze klanten daarnaar vragen, blijven we deze constructie aanbieden.”

Volgens Oliver van Noort is het downgraden van een computer niet nieuw, laat staan bijzonder. Dat er zo gretig gebruik van wordt gemaakt, is wellicht te wijten aan analisten die bedrijven adviseren pas na het voorjaar 2009 over te stappen op Vista. Tegen die tijd heeft Microsoft meer updates uitgebracht en hebben softwareontwikkelaars meer tijd gehad om hun producten op Vista aan te passen, aldus onderzoekers van Gartner en The Burton Group.

Van Noort van Microsoft van Nederland noemt het een „perceptiekwestie”. Volgens hem ondersteunt Vista inmiddels alle grote zakelijke pakketten. Ook als het gaat om ondersteuning van randapparatuur is Vista sterk verbeterd, zegt Van Noort: „Toen Vista uitkwam waren er 33.000 drivers (besturing voor hardware) beschikbaar. Nu zijn dat er 77.000.”

Toch lijkt compatibiliteit nog steeds de achilleshiel van Vista. Onlangs gaf Microsoft-topman Steve Ballmer aan dat de nadruk bij het ontwikkelen van Vista zo sterk op veiligheid lag, dat dat ten koste ging van de werking van software van derden. Veel zakelijke gebruikers wachtten daarom af tot de eerste onderhoudsbeurt voor Vista op de markt kwam. Dat gebeurde vorige maand, vrijwel tegelijk met de laatste service pack van voorganger Windows XP. XP krijgt echter nog wel veiligheidsupdates tot 2014, garandeert Microsoft.

Maakt het bedrijf zich zorgen over het groot aantal downgraders? Nee: zolang licenties worden betaald voor een nieuwe pc, verdient Microsoft gewoon geld. Ballmer maakt er zelfs een verkoopargument van: „Als je een pc koopt met Vista Business of Ultimate, krijg je van ons twee besturingssystemen. Een betere deal kun je niet krijgen.”

Van Vista zijn wereldwijd 140 miljoen licenties verkocht. Ter vergelijking: er zijn een miljard pc’s. De piek van Vista-verkopen zou begin 2009 plaats moeten vinden. Ondertussen werkt Microsoft al wel aan een nieuwe Windowsversie, die als ‘Windows 7’ door het leven gaat en in 2010 klaar is. Dat is sneller dan Vista, dat bijna zes jaar na XP op de markt verscheen.

Maar als veel bedrijven pas in de loop van van 2009 overgaan op Vista, kunnen ze dan niet beter wachten op Windows 7? Van Noort van Microsoft Nederland: „Bedrijven die Windows Vista zullen overslaan, zullen ook niet snel overstappen op Windows 7. Ze zijn immers nu al geen early adopter, dus waarom zullen ze het straks dan wel zijn?” Wachten met de overstap naar een volgend besturingsysteem zal de overstap volgens Van Noort juist moeilijker maken.

    • Marc Hijink