‘Luchtmacht Israël oefent aanval op Iran’

Israël heeft eerder deze maand grote militaire manoeuvres gehouden, zo hebben Amerikaanse functionarissen aan The New York Times gemeld, die volgens hen een oefening leken te zijn voor mogelijke luchtaanvallen op Iraanse nucleaire installaties. Meer dan 100 F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen namen deel aan de oefening boven het oostelijk deel van de Middellandse Zee en Griekenland, aldus de Amerikaanse zegslieden.

Manoeuvres en bekendmaking ervan leken bedoeld om Iran verder onder druk te zetten. De VN-Veiligheidsraad heeft twee jaar geleden geëist dat Iran zijn uraniumverrijkingsprogramma bevriest dat zou kunnen worden gebruikt voor een nucleair wapenprogramma en tot driemaal toe sancties afgekondigd. Iran onderstreept echter dat zijn programma vreedzaam is en bevriezing van het verrijken uitgesloten is. De Amerikaanse regering verklaart met enige regelmaat het gebruik van geweld niet uit te sluiten, maar prioriteit te geven aan het sanctieproces.

De Israëlische vicepremier Shaul Mofaz waarschuwde begin deze maand dat Israël geen andere keuze heeft dan een aanval als Iran zijn nucleaire programma voortzet. Maar andere Israëlische politici leverden meteen scherpe kritiek op Mofaz. Een Israëlische legerwoordvoerder zei tegen The New York Times over de gemelde manoeuvres dat regelmatig oefeningen worden gehouden „om de dreigingen waarmee Israël wordt geconfronteerd het hoofd te bieden”.

Bericht New York Times via nrc.nl/buitenland