Kinderopvang wordt versoberd

De subsidieregeling voor kinderopvang door gastouders kan in versoberde vorm blijven bestaan. Daar zijn de meeste betrokken bewindslieden het over eens, zo bevestigden ingewijden gisteren een bericht van de NOS. De vergoeding voor gastouders, waarvan ook opa’s en oma’s profiteren, gaat omlaag van ongeveer 6 euro naar ongeveer 2,50 euro. Ook zouden gastouders voortaan een maximum aantal van tien tot twaalf uur per week in rekening mogen brengen. Begeleiders van ‘thuiscrèches’ krijgen voortaan een vergoeding als zij minstens vijf kinderen plaatsen. Door de vele subsidieaanvragen na de verruiming van de Wet kinderopvang (2005) wordt het budget met 1 miljard euro overschreden. Naar verwachting neemt het kabinet vandaag een definitief besluit over de bezuinigingen (ANP).