`Kapitein Calamiteit` sticht land vanuit tent

LERWICK/EDINBURGH. Vier maanden na Kosovo roept opnieuw een stukje Europa de onafhankelijkheid uit. Op het eiland Forewick Holm voor de westkust van de Shetland-eilanden zal eigenaar Stuart Hill komend weekeinde de staat Forvik Island uitroepen, berichtte de website The Shetland News gisteren. Het eiland streeft er volgens Hill naar een Britse kroonkolonie te worden, zoals bijvoorbeeld het Isle of Man. Hill beklemtoont dat die status de bewoners talrijke voordelen zou bieden: zo verdwijnen de meeste belastingen. De Engelsman Hill belandde zeven jaar geleden op de Shetland-eilanden toen hij op het nippertje werd gered na een ongeluk met zijn zeilboot. Door zijn zeilongelukken staat Hill op de Britse eilanden bekend als Captain Calamity (Kapitein Calamiteit). Het regeringscentrum van Captain Calamity op Forvik Island is vooralsnog een tent. Dat lijkt armoedig, maar Forvik is vanaf komend weekeinde een belastingparadijs. Hill hoopt zo inkomsten te genereren. Het land krijgt vanzelfsprekend een eigen vlag, postzegels en een eigen munteenheid, de gulde. Zonder ` n`.