Kabinet houdt vast aan verhoging accijns

Demonstratie tegen de hoge prijsstijgingen van levensmiddelen en brandstof, gisteren nabij het Griekse parlement in Athene. Foto AFP Performers show banners featuring basic goods and the percent of their rise during the demonstration in front of the Greek parliament against soaring prices, high fuel prices and the high cost of living on June 19, 2008. AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki AFP

Het kabinet is niet van plan de verhoging van de dieselaccijns te schrappen. De prijs voor een liter diesel zal per 1 juli met 3 cent stijgen. Ook wil het kabinet de voorgenomen btw-stijging voor volgend jaar, van 19 naar 20 procent, niet laten vervallen als er geen dekking voor het bedrag van 2 miljard euro wordt gevonden.

Dat zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken (Economische Zaken, CDA) gisteravond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over de stakingen van vrachtwagenchauffeurs. Tweede Kamerlid Barry Madlener (PVV) pleitte bij de regering voor verlaging van de brandstofaccijns om de pijn van de hoge olieprijs voor burgers en bedrijven te verzachten. Van der Hoeven zag daar niets in en beriep zich op afspraken van de Europese ministers van Financiën over de omgang met compensatie voor dergelijke prijsstijgingen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) onderstreepte dat de stijging van de dieselprijs met 30 procent in de afgelopen maanden niets te maken heeft met accijnzen. Hij wilde het misverstand de wereld uit helpen dat het kabinet profiteert van de hoge olieprijzen. Accijnzen worden vastgesteld in centen per liter, niet in procenten van de verkoopprijs. „Een hogere prijs aan de pomp leidt vaak tot minder tanken en dus minder accijnsopbrengst”, aldus De Jager.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang zei zich grote zorgen te maken over het verlies aan koopkracht voor burgers met een kleine beurs en drong er bij het kabinet op aan af te zien van de btw-verhoging per 1 januari. Het kabinet ziet hier niets in, zei Van der Hoeven en wees erop dat de 2 miljard euro die dit oplevert bedoeld is om de afschaffing van de WW-premie voor werknemers te financieren.

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) zou van de btw-verhoging willen afzien om verdere inflatie tegen te gaan. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt de inflatie dit jaar op tot 2,75 procent als gevolg van de hogere energieprijzen en indirecte belastingen. Voor 2009 wordt een verdere stijging tot 3,5 procent verwacht, met name door de btw-verhoging en de hogere accijnzen op alcohol. Bos zou de huidige WW-premie nog even willen handhaven. Van der Hoeven voelt daar niets voor omdat participatie „een van de topprioriteiten” van het kabinet is. „Dat is de beste garantie voor koopkracht”, aldus de minister. Ook werkgeversorganisaties zijn voor afschaffing van de WW-premie. „Irrgang kan beter afwachten waar het kabinet mee komt, dan zich te baseren op geruchten en krantenberichten”, aldus Van der Hoeven.