Jan Marijnissen , een Haagse rebel in boekvorm

Jan Marijnissen en zijn Socialistische Partij hebben journalisten en politicologen jarenlang gefascineerd. Iets dat zijn eigen pamflettistische publicaties enkel hebben aangewakkerd. Publicaties met pakkende titels als Samenleven kan je niet alleen (Socialistische Partij, 1993), Effe dimmen! Een rebel in Den Haag (Contact, 1998), Schrale rijkdom. De erfenis van 8 jaar Paars (Ketch-up Press, 2002) en Waar historie huis houdt (Thomas Rap 2005). Het boek Stem voor, stem SP. Hoe de SP de verkiezingen won (Ketch-up Press, 2002) van Tiny Cox en Gerard Scargo komt ook uit de eigen schrijfstal.

Journalist Kees Slager kwam in 2001 met Het geheim van Oss. Een geschiedenis van de SP (Atlas, 2001). Dit boek werd geschreven in opdracht van de partij en is dan ook een met veel vaart geschreven heldendicht geworden, aldus NRC-recensent Gerrit Voerman in 2001. Nauwgezet en betrokken beschrijft Slager de gedrevenheid van de partijleden.

Een tweede geschiedenis van de SP schreef Vrij Nederland-redacteur Rudie Kagie. Zijn De socialisten. Achter de schermen van de SP (Mets & Schilt, 2004) is een welwillende benadering, al is er meer aandacht voor het opmerkelijke aanpassingsvermogen van de partij. Alles bij elkaar te weinig kritisch en te weinig diepgravend, aldus diezelfde Voerman in zijn recensie.

Het wachten is kortom op een afstandelijke, niet betrokken politiek historicus.

Roelof van Gelder

    • Roelof van Gelder