Internet Weblog van de dag

Spannend onderwateravontuur Goliath Awaits

Zombies onder de zeespiegel. Op het weblog Filmvragen de volgende vraag van Jan Mertens uit België: „Ik ben reeds jaren op zoek naar een tv-film, ik ken enkel nog het plot, maar heb totaal geen kennis van de titel, acteurs of regie. Deze film kwam op de Nederlandse tv toen ik in de hogere humaniora school zat; dit is de periode 1985-1988. De film werd vertoond in twee delen en ik heb het tweede deel gemist: moest in die tijd nog op ‘uur’ naar bed en mijn ouders hadden nog geen videorecorder. Daar de film zeer spannend was herinner ik mij wel nog de plot: Men onderneemt een expeditie naar een zeewrak. Het bewuste wrak/schip verging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse overheid stuurt een mannetje met die expeditie mee, daar in het schip ook geheime documenten zaten die de Tweede Wereldoorlog wel eens een volledig ander verloop hadden kunnen bezorgen. De spion moet ervoor zorgen dat als deze documenten nog zouden bestaan, deze niet het daglicht zullen bereiken. Het wrak zelf ligt ondersteboven, waardoor een enorme luchtbel in het schip is gebleven. Deze luchtbel heeft ervoor gezorgd dat er nu nog steeds overlevenden (en nakomelingen) op het wrak leven. Op het wrak zelf echter gebeuren vreemde zaken. Zo zijn de overlevende opgedeeld in een ‘normaal’ regime en in rebellen.

Lees verder op nrc.nl/filmvragen