Helden

Woensdag maakte de Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2008 bekend welke boeken, of liever welke figuren in kinderboeken favoriet zijn bij Nederlandse kinderen. De eerste prijs ging naar de avonturen van Dolfje Weerwolfje in Weerwolfgeheimen, die zijn bedacht door Paul van Loon voor kinderen tussen 6 en 10 jaar. De Senaatsleden denken „dat Dolfje een echte kinderboekenheld is voor jong en oud net zoals Pippi Langkous, Jip en Janneke en Sjakie van de Chocoladefabriek. Zijn avonturen zijn spannend en grappig tegelijk.” In de leeftijdscategorie 10 tot en met 12 jaar maakt het meisje Rosa in Hoe overleef ik met/zonder vrienden, Francine Oomen onomstotelijk tot winnares. In het juryrapport staat „dat heel veel kinderen in Nederland alle boeken over Rosa gelezen hebben en dat is bijzonder. Zo kan iedereen met iedereen praten over Rosa en over haar problemen. Het maakt problemen die kinderen zelf hebben ook makkelijker bespreekbaar.” De Senaat foto Robert Elsing Elsing, Robert

Woensdag maakte de Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2008 bekend welke boeken, of liever welke figuren in kinderboeken favoriet zijn bij Nederlandse kinderen. De eerste prijs ging naar de avonturen van Dolfje Weerwolfje in Weerwolfgeheimen, die zijn bedacht door Paul van Loon voor kinderen tussen 6 en 10 jaar. De Senaatsleden denken „dat Dolfje een echte kinderboekenheld is voor jong en oud net zoals Pippi Langkous, Jip en Janneke en Sjakie van de Chocoladefabriek. Zijn avonturen zijn spannend en grappig tegelijk.”

In de leeftijdscategorie 10 tot en met 12 jaar maakt het meisje Rosa in Hoe overleef ik met/zonder vrienden, Francine Oomen onomstotelijk tot winnares. In het juryrapport staat „dat heel veel kinderen in Nederland alle boeken over Rosa gelezen hebben en dat is bijzonder. Zo kan iedereen met iedereen praten over Rosa en over haar problemen. Het maakt problemen die kinderen zelf hebben ook makkelijker bespreekbaar.”

    • Jitka Buschman