Groot-Brittannië

Een expositie over de Oriënt toont 120 olieverf schilderijen en aquarellen van kunstenaars die gezamenlijk per stoomboot naar Kaïro, Jeruzalem en Istanboel trokken om de stoffige landschappen en weelderige harems te vereeuwigen. In de Arabische wereld van toen is geen onthoofding of slachtpartij te zien, wel landschappen en moskeeën. T/m 31 aug, The Lure of the East: British Orientalist Paining, Tate Britain, Millbank, Londen SW1, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk/britain
Een expositie over de Oriënt toont 120 olieverf schilderijen en aquarellen van kunstenaars die gezamenlijk per stoomboot naar Kaïro, Jeruzalem en Istanboel trokken om de stoffige landschappen en weelderige harems te vereeuwigen. In de Arabische wereld van toen is geen onthoofding of slachtpartij te zien, wel landschappen en moskeeën. T/m 31 aug, The Lure of the East: British Orientalist Paining, Tate Britain, Millbank, Londen SW1, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk/britain

Londen

Toen Groot-Brittannië een koloniale grootmacht was had het oriëntaalse leven grote invloed op de verbeeldingskracht van de Engelsen. Het oosterse exotische leven vormde het perfecte tegenwicht van de ‘stiff upperlip’. Oriëntalisme in de visuele kunst was op zijn hoogtepunt in Groot-Brittaniië, toen in Europa de Romantiek belangrijk werd.

Een expositie over de Oriënt toont 120 olieverf schilderijen en aquarellen van kunstenaars die gezamenlijk per stoomboot naar Kaïro, Jeruzalem en Istanboel trokken om de stoffige landschappen en weelderige harems te vereeuwigen. In de Arabische wereld van toen is geen onthoofding of slachtpartij te zien, wel landschappen en moskeeën.

T/m 31 aug, The Lure of the East: British Orientalist Paining, Tate Britain, Millbank, Londen SW1, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk/britain

Bexhill on Sea

Kunstenaars zoeken vaak naar de betekenis van het leven om aan de sleur van het dagelijkse leven te ontkomen. Kate Adams probeert uit haar eigen lichaam te treden. Met video en geluidsinstallaties probeert ze de ingewikkeld neurologische problemen van een man aan bezoekers duidelijk te maken. We horen zijn adem en bloed stromen en we zien wat hij ziet door vastgebonden camera’s.

T/m 6 juli, The Not Knowing of Another, Kate Adams, De la Warr Pavilion, Bexhill-on-Sea, 01424 229 111 & www.dlwp.com

En verder

T/m 31 aug, Gustav Klimt: Painting, Design and Modern Life in Vienna 1900, Tate Liverpool, Albert Dock, Liverpool, 0044151 702 7400 & www.tate.org.uk/liverpool; T/m 27 juni, British Orientalists: Eastern Views, Western Eyes, ma t/m vr 9u30- 17u30, Mathaf Hallery, 0044 20 7235 0010 & www.mathafgallery.com; T/m 24 aug The Lion and the Dragon: Photographs from China 1903-1905, Dulwich Picture Gallery, Gallery Road, Dulwich, Londen, 004420 8693 5254 & www.dulwichpicturegallery.org.uk

Met bijdragen van: Jan Robert (België), Hadewych Bouvard (Frankrijk), Femke van Iperen (Groot-Brittannië), Anneriek de Jong (Duitsland) en Freek Staps (VS)