Groene Stroom op scholen

Winnaars van het Max. Milieubende project vragen directeuren van basisscholen groene stroom te gebruiken.

Winnaars van het Max. Milieubende project vragen directeuren van basisscholen groene stroom te gebruiken. Het project Max.Mileubende heeft kinderen op tachtig basisscholen in en rondom Rotterdam geholpen een serieus idee voor een beter milieu te bedenken. Officiële instanties zullen helpen bij de uitvoering ervan. Maandag was de prijsuitreiking in Diergaarde Blijdorp. Een van de vier grote winnaars werd de Dr. Martin Luther Kingschool in Ommoord. Groep zeven en acht stelden een brief op aan directeuren van álle basisscholen in Nederland met het verzoek over te stappen op groene stroom. Dat is beter voor het milieu. Lina Al Hassany (11), mocht de milieubrief van haar klas voorlezen. „We waren er snel uit dat grijze stroom – dat is de stroom die wij nu gebruiken – problemen oplevert”, vertelt Lina. De belangrijkste punten in de brief vindt zij dat daardoor „over vijftig jaar de ijskappen gesmolten zijn en de lucht heel grijs wordt”. De goed opgestelde brief geeft harde cijfers hoeveel bomen er jaarlijks moeten groeien om de gevolgen van CO2-uitstoot uit de lucht te halen. „Het oplezen van de getallen was moeilijk, ze waren heel groot om uit te spreken.” Lina las de brief onder meer voor aan wethouder Orhan Kaya; „Tijdens het oplezen ging hij al weg. Wethouders zijn druk.” De brief wordt nu, net als een kettingbrief, naar een basisschool gestuurd. „Die stuurt hem door naar de volgende, en zo gaat-ie heel Nederland door. ” Lina leest de milieubrief voor foto Joep Lennarts Lennarts, Joep

Het project Max.Mileubende heeft kinderen op tachtig basisscholen in en rondom Rotterdam geholpen een serieus idee voor een beter milieu te bedenken. Officiële instanties zullen helpen bij de uitvoering ervan. Maandag was de prijsuitreiking in Diergaarde Blijdorp. Een van de vier grote winnaars werd de Dr. Martin Luther Kingschool in Ommoord. Groep zeven en acht stelden een brief op aan directeuren van álle basisscholen in Nederland met het verzoek over te stappen op groene stroom. Dat is beter voor het milieu. Lina Al Hassany (11), mocht de milieubrief van haar klas voorlezen. „We waren er snel uit dat grijze stroom – dat is de stroom die wij nu gebruiken – problemen oplevert”, vertelt Lina. De belangrijkste punten in de brief vindt zij dat daardoor „over vijftig jaar de ijskappen gesmolten zijn en de lucht heel grijs wordt”. De goed opgestelde brief geeft harde cijfers hoeveel bomen er jaarlijks moeten groeien om de gevolgen van CO2-uitstoot uit de lucht te halen. „Het oplezen van de getallen was moeilijk, ze waren heel groot om uit te spreken.” Lina las de brief onder meer voor aan wethouder Orhan Kaya; „Tijdens het oplezen ging hij al weg. Wethouders zijn druk.” De brief wordt nu, net als een kettingbrief, naar een basisschool gestuurd. „Die stuurt hem door naar de volgende, en zo gaat-ie heel Nederland door. ”

    • Jitka Buschman