Geen verlaging btw op hoge brandstofprijs

Brussel. Een Frans voorstel om de btw (omzetbelasting) op benzine en diesel in de Europese Unie te verlagen, kan niet op steun rekenen van de Europese Commissie (het bestuur van de EU). De Europees Commissaris voor energiebeleid, Andris Piebalgs, noemde de voorgestelde belastingmaatregel gisteren ”niet de best denkbare optie”. ”Daarmee zou de consumptie blijven groeien, en dat is niet het antwoord op de politieke doelen die wij gesteld hebben”, zei Piebalgs. Europa wil minder afhankelijk worden van olie-importen. Een hoge Franse ambtenaar zei woensdag dat president Nicolas Sarkozy de regeringsleiders van alle EU-lidstaten zou vragen een btw-verlaging te steunen. De Franse president wil daarmee vissers, boeren en vrachtwagenchauffeurs die kampen met de stijgende brandstofprijzen tegemoet komen.