Frankrijk

Bij de Schot Peter Doig (1959) gaat het om echt schilderen. De ‘moderne schilder op de manier van vroeger’ slaagt daar op een meesterlijke manier in, zo blijkt op de expositie in Parijs met ongeveer 100 doeken en tekeningen. Zijn krachtige, sfeervolle doeken – vooral de nostalgische landschappen - van groot formaat zijn indrukwekkend. Doig bestudeerde de grote Franse moderne meesters, vooral de Nabis en de Noor Edvard Munch. Heel lang was de grote Britse verzamelaar Saatchi, die bepaald niet bekend staat om zijn klassieke smaak, de grootste verzamelaar van Doig. Zijn White Canoë werd al in 1991 voor 10 miljoen dollar geveild. Een record voor een zo jonge kunstenaar. T/m 7 sept in het Musée d’art moderne de la Ville de Paris www.mam.paris.fr

Parijs

Bij de Schot Peter Doig (1959) gaat het om echt schilderen. De ‘moderne schilder op de manier van vroeger’ slaagt daar op een meesterlijke manier in, zo blijkt op de expositie in Parijs met ongeveer 100 doeken en tekeningen. Zijn krachtige, sfeervolle doeken – vooral de nostalgische landschappen - van groot formaat zijn indrukwekkend. Doig bestudeerde de grote Franse moderne meesters, vooral de Nabis en de Noor Edvard Munch. Heel lang was de grote Britse verzamelaar Saatchi, die bepaald niet bekend staat om zijn klassieke smaak, de grootste verzamelaar van Doig. Zijn White Canoë werd al in 1991 voor 10 miljoen dollar geveild. Een record voor een zo jonge kunstenaar.

T/m 7 sept in het Musée d’art moderne de la Ville de Paris www.mam.paris.fr

Montpellier

Op het eclectische festival Montpellier-danse staan velerlei soorten dans op het programma: van de meest hedendaagse dans t/m traditionele dans uit China en Afrika, via klassiek ballet en flamenco. Dit jaar is de grote Amerikaanse choreograaf William Forsythe de eregast. Hij toont voor de eerste keer in Frankrijk Heretoropia, waarin hij vragen stelt over de mogelijkheden van het lichaam en de dans. Hij laat zich leiden door een tekst van Michel Foucault ces espaces autres.

T/m 5 juli in Montpellier, www.montpellierdanse.com, 0033-467608360.

En verder

Fête de la Musique op 21 juni van Aix-en-Provence tot Tours en natuurlijk ook Parijs en Nice. Zoek de stad van uw keuze op de website www.fete-de-la-musique.cityvox.com; La Défense Jazz festival t/m 29 juni in het departement Hauts-de-Seine 0033-147293048; Bambou Blues, een dansspektakel van Pina Bausch t/m 2 juli in het Théâtre de la Ville te Parijs

www.theatredelaville-paris.com; Méli-mélo, dessins d’Annette Messager t/m 18 juli in de Ecole nationale supérieure des beaux-arts te Parijs, www.beauxartsparis.fr

Met bijdragen van: Jan Robert (België), Hadewych Bouvard (Frankrijk), Femke van Iperen (Groot-Brittannië), Anneriek de Jong (Duitsland) en Freek Staps (VS)