Filmmaker met de hamer

Irréversible Regie: Gaspar Noé Paradiso. € 9,90 *****

Irréversible

Regie: Gaspar Noé Paradiso. € 9,90 *****

Cloverfield

Regie: Matt Reeves Paramount € 19,99 ***

Geluk kan heel tragisch zijn, maken we op uit twee films die op het eerste gezicht heel verschillend zijn. De Amerikaanse monsterfilm Cloverfield en de Franse mokerslag Irréversible zijn toevallig allebei net uit op dvd en blijken een opvallende overeenkomst te hebben. Beide films laten een kort geluksmoment zien dat niet zal standhouden. De kijker weet al dat er iets verschrikkelijks staat te gebeuren.

In de wraakfilm Irréversible eindigt de hellevaart in één van de mooiste eindshots ooit gemaakt: een vrouw ligt in het park en kijkt naar de kinderen die rond een watersproeier rennen. Omdat Gaspar Noé’s film achterstevoren wordt verteld, weten wij al dat het heel slecht met haar zal aflopen. Dit pure geluksmoment krijgt zo een ongekend emotionele lading.

In Cloverfield gebeurt er iets soortgelijks, alhoewel deze semi-homevideo qua impact absoluut niet kan tippen aan Irréversible. Cloverfield is één lange registratie van een monsterinvasie in New York, gefilmd door een amateur, die daarvoor een tape gebruikt waar nog oude beelden opstaan van twee prille geliefden tijdens een zorgeloze middag op Coney Island. Af en toe flitst er een niet-overgespoeld geluksmoment voorbij in de stroom paniekerige beelden van gillende New Yorkers. Dat werkt goed: door te kijken naar iets moois krijg je een beter besef van verlies dan door te kijken naar de verwoesting ervan.

Bij Irréversible moet je wel heel veel doorstaan om bij dat mooie uit te komen. Wie de film in de bioscoop heeft gezien, zal de dvd met angst en beven in de speler schuiven, want Irréversible werd berucht om zijn onverdraaglijke verkrachtingsscène. De verleiding is heel groot om die afschuwelijke, ellenlange verkrachting op dvd door te spoelen, maar het is te hopen dat iedereen de film wel uitkijkt. Na het ‘happy end’ en de hypnotiserende flikkerbeelden met de slotmededeling ‘De tijd maakt alles kapot’, kunnen de tranen pas echt beginnen te vloeien.

Ook Cloverfield laat fel-realistisch zien hoe twee geliefden hun ondergang tegemoet gaan. De hele film bestaat uit een tape die is gevonden bij het voormalige Central Park. Bloed op de lens, night vision-beelden, een tijdcode en de mededeling ‘property of US government, do not duplicate’ moeten het waarheidsgehalte waarborgen. In de verborgen extra’s (onder hoofdstuk 13-16 in het menu) wordt de ware toedracht van de monsterinvasie uit de doeken gedaan. Zalig zijn de onwetenden die nietsvermoedend doorfeesten.

Cloverfield en Irréversible laten allebei zien hoe fragiel geluk is. Het onheil zal ooit toeslaan, je weet alleen niet wanneer. Tot die tijd moeten we er maar voor zorgen dat we het geluk niet over het hoofd zien.

    • Mariska Graveland