Felle kritiek buurlanden op Mugabe

In hun scherpste bewoordingen tot nu toe hebben de buurlanden van Zimbabwe gisteren harde kritiek geuit op het toenemende staatsgeweld van de regering-Mugabe in de opmaat naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, volgende week vrijdag, 27 juni.

Het regionale samenwerkingsverband van zuidelijk Afrika (SADC) noemde het gisteren „hoogst onwaarschijnlijk” dat die stembusgang normaal zal verlopen. „Elk teken wijst erop dat deze verkiezingen nooit vrij en eerlijk kunnen zijn”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken van Tanzania, dat de landenclub momenteel voorzit.

Aanhangers van oppositiekandidaat Morgan Tsvangirai zijn doodgeschoten, in brand gestoken en dood en verminkt teruggevonden nadat ze waren opgepakt door de veiligheidsdiensten.

Dinsdag werd het lijk gevonden van de vrouw van Emmanuel Chiroto, de nieuw gekozen burgemeester van de hoofdstad Harare en lid van Tsvangirais oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Abigail Chiroto was de dag er voor met haar vierjarige zoontje ontvoerd uit haar huis. Het jongetje werd op een politiebureau teruggevonden, nadat hij zijn moeder geblinddoekt had zien worden afgevoerd.

Volgens een anonieme Westerse diplomaat neemt het geweld inmiddels de vorm van „terreur” aan. „Het wordt tijd dat we dit geen geweldscampagne meer noemen. Dit is terreur, overduidelijk. Dit is een terreurcampagne die de gezamenlijke bevelhebbers weken geleden hebben gelanceerd, het is te goed georganiseerd, te gericht, te samenhangend en zo compleet politiek in zijn doelen, om het iets anders te laten zijn.”

De SADC heeft 380 verkiezingswaarnemers naar Zimbabwe gestuurd. Tegelijkertijd gaan in de regio steeds meer stemmen op de tweede ronde uit te stellen of helemaal te schrappen en aan te sturen op een akkoord over machtsdeling tussen regering en oppositie.

De tweede ronde volgt op de omstreden uitslag van de eerste ronde die uitwees dat Tsvangirai wel president Mugabe versloeg, maar niet de vereiste meerderheid van de helft van de stemmen haalde. Mugabe regeert Zimbabwe sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1980. (AP, Reuters)

Volg het nieuws uit Zimbabwe op nrc.nl/zimbabwe