En toch weer Duitsland...

Duitsland gaat als eerste ploeg naar halve finales door 3-2 overwinning op Portugal.

De tegenstander van de Duitsers komt uit de wedstrijd Turkije-Kroatië.

Een symbolisch beeld van de wedstrijd: Cristiano Ronaldo verbijt de pijn na een tackle, terwijl Bastian Schweinsteiger zich verontschuldigt. Foto AP Portugal's Cristiano Ronaldo, left, is attended by Germany's Bastian Schweinsteiger during the quarterfinal match between Portugal and Germany in Basel, Switzerland, Thursday, June 19, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Ivan Sekretarev) Associated Press

Techniek versus fysiek. Frivool aanvalsspel tegen een krachtige en soms moeilijk te ontwrichten machine, zo was het duel tussen Portugal en Duitsland vooraf aangekondigd. Met de Portugezen die als lichte favoriet aan het duel begonnen. Want zij hadden in de groepsfase beter gepresteerd dan het weer moeilijk op gang komende Duitsland.

Bondscoach Felipe Scolari, bezig aan zijn laatste klusje voor Portugal voordat hij naar Chelsea vertrekt, had dan ook niet toevallig voor dezelfde elf gekozen die in de eerste twee groepsduels tegen Turkije (2-0) en Tsjechië (3-1) al de eerste plaats in groep A hadden veiliggesteld. Portugezen excelleren echter wel vaker op een groot toernooi, maar strijken nooit met de hoogste eer. Vier jaar geleden waren ze verliezend finalist bij het EK in eigen land tegen Griekenland. Twee jaar geleden reikte Portugal op het WK in Duitsland tot in de halve finale, die van Frankrijk werd verloren.

Duitsland daarentegen is een land van winnaars, al toonde Die Mannschaft in de groepsfase zeker niet het frisse spel van twee jaar geleden op het WK, toen zelfs de Duitsers zich over hun elftal verbaasden. Duitsland bereikte de kwartfinale dankzij zeges op Oostenrijk en Polen, niet echt grootmachten in het Europese voetbal. Toen het met een opponent van een zekere allure werd geconfronteerd, het hongerige Kroatië, leed het team van Joachim Löw een pijnlijke nederlaag. Maar bij Duitsers wil dat niets zeggen, zij geven zich nooit gewonnen, en al helemaal niet als hun coach na een akkefietje is verbannen naar de tribune.

Het werd lang aftasten in Bazel, met twee wel voorzichtige elftallen, al werd al vroeg duidelijk dat dit niet het Duitsland was uit de groepsronde. Vroeg storend, weinig ruimte weggevend, goed bewegend, snel counterend als het kon. De eerste kans was nog voor de Portugees João Moutinho, die een voorzet van José Bosingwa onhandig met de knie over doel werkte. Maar de zo creatieve Portugezen hadden het knap lastig om kansen te creëren tegen Duitsland, bleek al vroeg.

Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Bastian Schweinsteiger zette een sprint van vijftig meter naar de eerste paal in, om daar de voorzet van Lukas Podolski binnen te glijden. Een perfect uitgevoerde counter na een dubbele een-twee van Podolski met eerst Miroslav Klose en daarna Michael Ballack, het soort snelle aanval waarop tot nu toe Nederland bij dit EK het patent leek te hebben. Alsof de Duitsers wilden illustreren dat ze ook mooi kunnen voetballen, als ze er zin in hebben.

Vier minuten later stond Schweinsteiger – tegen Kroatië nog uit het veld gestuurd – aan de basis van de 2-0. Uit diens vrije trap kopte Klose raak. Het was zijn veertigste interlandgoal en zijn eerste van het toernooi.

Portugal moest iets. Scolari wisselde Moutinho voor Raul Meirelles, omdat de slag duidelijk op het middenveld werd verloren. Meer aanvallen zou nog meer Duitse counters betekenen, dus moest Portugal ook wat geduld aan de dag proberen te leggen. Dat werd vijf minuten voor de rust beloond. Jens Lehmann keerde nog de inzet van Cristiano Ronaldo, maar Nuno Gomes schoot in de rebound raak, al liet de Duitse defensie, en vooral Per Mertesacker, zich wel al te eenvoudig passeren.

Duitsland liet in de tweede helft het initiatief aan Portugal, dat het moeilijk had om kansen te creëren. Veel verder dan afstandsschoten en corners kwamen Ronaldo en co niet, en het bleef uitkijken voor de Duitse tegenaanval. Pepe werkte Klose tegen de grond toen die dreigde door te breken. Ballack kopte de vrije trap van alweer Schweinsteiger binnen, haast op identieke wijze als Klose in de eerste helft had gedaan.

In zijn vip-loge sprong Löw op en neer, terwijl Scolari nog tevergeefs stond te protesteren voor een lichte duw van Ballack die aan de 3-1 voorafging. Met nog een half uur te spelen had Duitsland de situatie onder controle.

Portugal probeerde het nog wel, maar het ontbrak de spelers aan overleg en geduld. Als er toch eens op doel werd geschoten, bleek Lehmann een betrouwbaar sluitstuk, ondanks alle kritiek die hij de afgelopen weken kreeg te verduren. Scolari stuurde in een wanhoopsoffensief nog Nani en Helder Postiga de ondertussen verregende grasmat op, maar veel mocht het allemaal niet baten. Postiga scoorde drie minuten voor tijd nog uit een kopbal en bracht de spanning nog even terug, maar het was te weinig, te laat.

De goede vorm, vloeiend spel, veel goals en een favorietenrol na de groepsfase doen er op een eindtoernooi soms niet toe. In de knock-outfase tonen landen waartoe ze in staat zijn als het er echt om gaat. Dat ondervonden de Portugezen gisteren opnieuw, dat wisten de Duitsers al langer dan gisteren. En dus speelt niet het frivole Portugal komende woensdag de halve finale in Bazel tegen de winnaar van het duel tussen Kroatië en Turkije, maar toch weer Duitsland.

Portugal Duitsland
2 3
Gespeeld op 19 juni, Bazel
Toeschouwers 39.730
Scheidsrechter Fröjdfeldt (Zwe)

Doelpunten

22' Schweinsteiger 0-1
26' Klose 0-2
40' Nuno Gomes 1-2
61' Ballack1-3
87' Postiga 2-3

Kaarten

26' Petit, 60' Pepe, 90' Postiga 48' Friedrich, 49' Lahm
    • Dirk Vandenberghe