ELEKTROPOPARTIEST KRAUSE is liever in haar eentje

Krause (24) is artiest en wil graag anders zijn dan anderen.

Top H&M 14,90 euro Colbert Maison Martin Margiela via Sprmrkt 750 euro Legging Episode 22 euro FOTOGRAFIE Karen Rozetsky STYLING Annelie Bruijn @ House of Orange M.M.V. Beatrice Jolly VISAGIE Ingrid Boekel @ House of Orange Rozetsky, Karen

Eigenlijk heet ze Susanne Clermonts en hoor je een beetje aan haar dat ze uit Groningen komt, maar ze bedacht een Duitse naam voor haar alter ego op het podium. Die haalde ze uit het boek Elementaire deeltjes van Michel Houellebecq. ‘Krauselichaampjes zijn de cellen op de erogene zones, die genot doorgeven. Dat dekt de lading wel’, zegt ze.Krause maakt elektropop, met een rauw randje. Dat doet ze in haar eentje. Jarenlang maakte ze als zangeres en gitarist deel uit van verschillende punkbands (met eentje, Cassady, won ze op haar 16e al de BV Popprijs voor Beste Muzikant). ‘Maar het is zo’n onderneming om een band bij elkaar te houden. Er komt altijd een moment dat iedereen een andere kant op wil. Ik laat me niet graag beperken. Dus ben ik nu liever alleen.’Het enige nadeel aan haar solobestaan vindt ze het vele sjouwen. In haar bestelwagentje neemt ze vanuit het noorden verschillende vintage synthesizers en gitaren mee, en ook een speciaal voor haar gemaakte videoshow. Toch denkt ze nog niet aan verhuizen naar Amsterdam. ‘Ik heb niet zoveel met die stad. Al mijn vrienden wonen in Groningen.’ Als kind wilde Krause al graag opvallen. ‘Mijn haar heeft alle kleuren gehad, en ik was fan van Marilyn Manson. Ik heb heel wat subcultuurfases doorlopen. Ik wil opvallen.’ Inmiddels vindt ze steeds meer haar eigen stijl, zegt ze. ‘Ik merk dat mode op het podium ook belangrijk is. Ik draag bijvoorbeeld glitterleggings en heb Reeboks in alle kleuren.’Krause’s carrière zit in de lift. Ze stond al in het voorprogramma van de Audio Bullys, Kraak en Smaak en Vive la Fête. Ze is afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur, maar kluste tot voor kort bij als chauffeur bij TNT Post. Dat hoeft nu niet meer, want vorige maand tekende ze een contract bij platenmaatschappij Sony BMG. In de zomer staat ze op verschillende festivals en wordt haar eerste single Radio Edit, inclusief clip, gelanceerd. ‘Die gaat aanslaan, omdat het een vette track is.’ (JL)