een dag vol euro 2008

Tientallen Oranjesupporters zijn tijdens de groepsfase van het EK een paar keer verdwaald op hun wandelroute naar het stadion in Bern. De Nederlandse fans volgden geheel in oranje geklede Zwitserse spoorwegwerkers die op weg waren naar hun werkplek langs de spoorbaan. De Nederlanders dachten dat het om landgenoten ging en liepen zingend achter hen aan, in de veronderstelling gezamenlijk richting het stadion te lopen. Dat leidde tot de nodige verwarring. De Zwitserse spoorwegen hebben al hun baanmedewerkers opgedragen voorlopig gele petten en vesten te dragen.

Voor scheidsrechter Pieter Vink zit het EK erop. Hij kreeg gisteren officieel van de UEFA te horen dat hij naar huis moet. Ook zijn collega’s uit Oostenrijk, Engeland en Noorwegen krijgen geen wedstrijd meer. Van de twaalf EK-scheidsrechters blijven er acht tot het einde van het toernooi beschikbaar.

Bijna alle Nederlanders van zes jaar en ouder hebben in elk geval een deel van de Nederlandse wedstrijden op het EK gezien. Dat bleek gisteren uit cijfers van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep op basis van de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. „Van alle Nederlanders van zes jaar en ouder heeft 94 procent ten minste één minuut in de thuissituatie naar één van de wedstrijden uit de poulefase van het EK gekeken”, aldus de onderzoekers. Dat houdt in dat 14,1 miljoen mensen hebben gekeken. De best bekeken wedstrijd uit de gehele poulefase is Nederland-Frankrijk met gemiddeld 7,5 miljoen kijkers.

Voor de Italiaanse verdediger Andrea Barzagli is het EK voorbij. Hij is gisteren tijdens de training geblesseerd geraakt aan zijn knie en moet een operatie ondergaan. Barzagli was basisspeler in de eerste groepswedstrijd tegen Nederland (0-3). Daarna moest hij genoegen nemen met een plaats op de bank.

Het Nederlands elftal traint vanavond gewoon in het St. Jakob-Park van Bazel, waar ook de kwartfinale tegen Rusland wordt gespeeld. Het was lang onzeker of het Nederlands elftal vlak voor de kwartfinale nog een keer in Bazel mocht trainen. Het St. Jakob-Park kreeg dinsdag een nieuwe grasmat. Dat was nodig omdat het speelveld door hevige regen zwaar was beschadigd.

„Ik gun het Guus van harte”, zei de Nederlandse bondscoach Marco van Basten gisteren in een reactie op de tegenstander in de kwartfinale, Rusland. Hij sprak daarnaast van een moeilijke tegenstander. „Na een aarzelend begin is Rusland heel goed gaan voetballen op dit toernooi. Het is een offensief ingesteld elftal, met technisch vaardige spelers.”

De Europese voetbalunie (UEFA) heeft de Slowaak Lubos Michel aangewezen als scheidsrechter voor het duel van Nederland met Rusland, morgen in de kwartfinales van het EK. Hij floot eerder bij het EK de wedstrijden Frankrijk-Italië (0-2) en Zwitserland-Turkije (1-2).

Het Nederlands elftal speelt morgen de kwartfinale opnieuw in een geheel oranje tenue. Rusland zal geheel in het wit spelen. Oranje droeg tijdens de eerste twee duels met Italië en Frankrijk een oranje shirt, witte broek en blauwe kousen. Dat is ook het traditionele thuistenue van het Nederlands elftal. Tegen Roemenië speelden de Nederlandsers ook helemaal in het oranje.

De Nederlandse politie verwacht zaterdag tijdens de kwartfinale tussen Nederland en Rusland zeker 80.000 Nederlandse supporters in de speelstad Bazel. Eerder ging delegatieleider Henk Groenevelt nog uit van 65.000 tot 80.000 Oranjefans. De supportersvereniging Oranje heeft van de autoriteiten in Bazel drie pleinen toegewezen gekregen waar zaterdag feestgevierd kan worden. De Kaserne-Riviera is het ‘hoofdplein’. In totaal kunnen daar 25.000 mensen terecht. Ook zijn er fanzones op de Marktplatz en de Münsterplatz. Op beide pleinen is plaats voor ruim 10.000 man. „Verder is de Messeplatz ons reserveplein, voor als het op de drie pleinen en aanliggende straten te druk wordt”, zegt Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging.

Radio Nederland Wereldomroep heeft extra kortegolffrequenties ingekocht om de radio-uitzending van NOS Langs de Lijn wereldwijd uit te kunnen zenden.

Kijk voor de exacte frequenties en de plaatselijke uitzendtijden op www.wereldomroep/gids