Duitsland

Kochel am See Een verkenningstocht bij Verdun werd de schilder Franz Marc fataal. De medeoprichter van de legendarische kunstenaarsgroep Blaue Reiter had zich aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig aan het front gemeld. Op 4 maart 1916 beëindigde een granaatsplinter zijn leven; hij was toen 36. Marc had een huis in de Beierse bergen en het plaatsje Kochel am See groeide uit tot een bedevaartsoord voor zijn bewonderaars. Er kwam een Franz-Marc-museum – dat nu wordt uitgebreid met een nieuw gebouw. Niet alleen het werk van Marc zelf krijgt meer ruimte maar ook dat van geestverwanten als Paul Klee, Gabriele Münter en August Macke. In opdracht van de stichting Etta en Otto Stangl ontwierpen de jonge architecten Diethelm & Spillmann een even sobere als elegante vleugel. Waarbij het ook om het uitzicht gaat: door een panoramavenster kunnen de bezoekers naar het lievelingslandschap van een belangrijke Duitse schilder kijken. V.a. 22 juni; Kalmbachstr. 11, Kochel am See. Inl www.franz-marc-museum.de & 0049-8851 921219.

Kochel am See

Een verkenningstocht bij Verdun werd de schilder Franz Marc fataal. De medeoprichter van de legendarische kunstenaarsgroep Blaue Reiter had zich aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig aan het front gemeld. Op 4 maart 1916 beëindigde een granaatsplinter zijn leven; hij was toen 36. Marc had een huis in de Beierse bergen en het plaatsje Kochel am See groeide uit tot een bedevaartsoord voor zijn bewonderaars. Er kwam een Franz-Marc-museum – dat nu wordt uitgebreid met een nieuw gebouw. Niet alleen het werk van Marc zelf krijgt meer ruimte maar ook dat van geestverwanten als Paul Klee, Gabriele Münter en August Macke. In opdracht van de stichting Etta en Otto Stangl ontwierpen de jonge architecten Diethelm & Spillmann een even sobere als elegante vleugel. Waarbij het ook om het uitzicht gaat: door een panoramavenster kunnen de bezoekers naar het lievelingslandschap van een belangrijke Duitse schilder kijken.

V.a. 22 juni; Kalmbachstr. 11, Kochel am See. Inl www.franz-marc-museum.de & 0049-8851 921219.

Halle

Op naar Halle! Die Thüringse stad is wel bijna failliet, maar toch komt ze ook dit jaar weer met Theater der Welt, een eigenzinnig festival. In drie processies trommelen honderd percussionisten erop los en daarna nemen vijfhonderd kunstenaars uit vijf werelddelen de macht over: van de film-performance The People uit New York via het Indische dansspectakel De Manganiyar-verleiding (met mystieke moslimzangers) tot en met Goethes Faustas in het Litouws.

T/m 6 juli. Inl 0049-30-7911777 en www.theaterderwelt.de.

En verder

Kieler Woche, grote zeilschepenshow. 21 t/m 29 juni. Kieler Förde: www.kieler-woche.de; Von Glaube, Hoffnung und Liebe, festival met muziek, dans, films en tentoonstellingen, t/m 20 juli passau: www.ew-passau.de

Met bijdragen van: Jan Robert (België), Hadewych Bouvard (Frankrijk), Femke van Iperen (Groot-Brittannië), Anneriek de Jong (Duitsland) en Freek Staps (VS)