Dit ijs smaakt naar dromen

Linda Groeneveld: De ijsfabriek. Nieuw Amsterdam, 96 blz, €12,50

IJs is een serieuze zaak. Voor niemand méér dan voor Andrej Zozokof, de maker van het lekkerste ijs van de wereld. Dat vindt hijzelf, dat vinden zijn zeven zoons, zijn vrouw ook, alleen zijn kouwelijke dochter Mimetje kan hij maar niet bekeren. Zij werd geboren met kippenvel op haar armen, zij lust geen ijsjes. Totdat, ja totdat een besnorde, charmante Italiaanse ijscoman het hart van Mimetje sneller doet slaan en deze man haar en passant aan het ijs krijgt. Dat is in het kort het verhaal van De ijsfabriek van Linda Groeneveld.

Vorig jaar verscheen al Een pannenkoek voor de koningin van schrijfster en illustratrice Groeneveld (1961). De belevenissen van kok Kobus in Een pannenkoek voor de koningin waren mooi en droevig tegelijk. Stiekem een geestig juweeltje voor jonge lezers, alleen merkte je dat pas nadat je was begonnen met lezen. Geen echte blikvanger dus.

De ijsjesfabriek is opnieuw een puntgaaf verhaal. De zinnen van Groeneveld zijn een genot om te lezen. ‘Andrej Zozokof hield het ijsje onder zijn jaloerse neusgaten en snuffelde bedachtzaam. De geur was zeer aangenaam. Voorzichtig nam hij een likje. Met het puntje van zijn tong. Een geweldige schok ging door hem heen. Dit ijs smaakte naar vroeger. Naar dromen over later. Hij werd er duizelig van. Verdraaid.’

En net als in Een pannenkoek voor de koningin weeft Groeneveld verwijzingen naar klassiekers uit de kinderliteratuur schijnbaar achteloos door het verhaal over de ijsjesfabriek en vader die zijn ijskoninkrijk wil opgeven als zijn dochter nou maar eens een hoorntje met twee bolletjes zou eten. De goede verstaander begrijpt de toespelingen op de sprookjes en verhalen die voorbijkomen, maar dat gebeurt zo luchtig dat kinderen er geen last van hebben.

In De ijsfabriek komen iets minder plotse wendingen en dramatiek voor dan in Groenevelds vorige boek. Maar de milde humor is gebleven. Het aardige aan dit boek is dat het een écht boek is voor de jongste lezers, dus geen uitgewerkt kort verhaal of een prentenboek met toevallig veel woorden.

Speciale aandacht verdienen de subtiele zwart-wit pentekeningen met de zachtaardige humor die die jonge voorgelezenen zullen waarderen. Zo warmt Mimetje zich bij de open haard, met een gebreide neuswarmer, zonder dat de tekst erover rept.

    • Marieke van Twillert